FOTO

Fotografer ber om kameraer som støtter kryptering

Opptakene til filmskapere og profesjonelle fotografer blir ofte beslaglagt. Nå ber de om beskyttelse i form av kryptering av opptakene.
Opptakene til filmskapere og profesjonelle fotografer blir ofte beslaglagt. Nå ber de om beskyttelse i form av kryptering av opptakene. Bilde: Martyna Borkowski/Rubenstein/Flickr (CC BY 2.0)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
18. des. 2016 - 06:00

150 filmskapere og fotojournalister har undertegnet et åpent brev til Canon, Nikon, Fuji og Olympus med en bønn om at selskapene bygger inn støtte for kryptering i deres respektive kameraprodukter. Ifølge fotografene er det ingen kommersielt tilgjengelige kameraer som har støtte for kryptering, samtidig som at dette anses som nødvendig for både egen sikkerhet og for å kunne beskytte kilder og materiale mot autoritære regimer. 

Les også: Kina krever tilgang til krypterte brukerdata

Vanlig mange andre steder

Samtidig påpekes det at kryptering har gjort sitt inntog i en rekke andre teknologiprodukter, inkludert smartmobiler, kommunikasjonstjenester og pc-operativsystemer. 

– Likevel er bildemateriale som lagres de vanligste, profesjonelle kameraene i dag fortsatt svært sårbart, heter det i en kunngjøring som er tilgjengelig her.

Fotografene håper at kameraleverandørene nå svarer offentlig på henvendelsen med en forpliktelse om å bygge kryptering inn i produktene for å beskytte deres mest sårbare kunder, som stadig opplever at materialet deres blir beslaglagt av myndighetene i land hvor fotografene motarbeides.  

Nøyaktig hvordan krypteringen best bør implementeres og fungere, vil kreve forsknings- og utviklingsarbeid som fotografene gjerne bidrar til. 

Les også: Ny statuskode på weben kan varsle om sensur

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.