Fotosjapper i nett for fjernutskrift av digitale bilder

Tøm digitalkameraet i fotokiosken på stranda, og bildene kan straks skrives ut hos fotohandleren nærmest mormor. CPXe-nettet kommer neste år.

Gjennom bransjeorganisasjonen International Imaging Industry Association (I3A) har tunge aktører som Kodak, Fuji og Hewlett-Packard bestemt seg for å lage én felles standard for utveksling og utskrift av digitale bilder over Internett. Arbeidet med Common Picture Exchange Environment (CPXe) ble startet i fjor. I3A kunngjorde før helgen at man er kommet langt nok til å sette det i kommersiell drift i 2003.

CPXe innebærer at det skal bli like enkelt å få sine digitale bilder skrevet ut, som det i dag er å få bilder fra film til fotopapir. Det innebærer også at man kan få nye tjenester, som fjernutskrift. I3A forespeiler et nettverk av selvbetjente kiosker, frittstående eller i tilknytning til fotoforretninger, der man kan overføre digitale bilder fra sitt kamera, lagre dem på valgfrie webadresser, eller bestille utskrift hos en hvilken som helst fotohandler tilsluttet nettverket. Kioskene skal bli like enkle å bruke som minibanker. Det skal også være mulig å kople seg på nettverket fra et vilkårlig apparat, for eksempel PC eller terminal. Du vil da løpende kunne gjøre alle feriebildene tilgjengelige for familie og venner over Internett, uten å måtte ta med deg PC på reisen. Når du kommer hjem, vil du kunne gå gjennom bildene, velge ut de beste, retusjere og beskjære etter behov, og så sende dem til utskrift til fotohandleren nærmest dem du vil skal få papirkopier.

Systemet innebærer at hver bruker - enkeltperson eller bedrift - får et eget kontonummer, og en entydig måte å autentisere seg overfor nettet, for eksempel et magnetstripekort eller et smartkort, med PIN-kode. Detaljene er ikke avgjort.

I3A sier selve standardene vil være klare innen utgangen av året. Det viktigste er å sikre at både brukere og fotohandeler kan velge utstyr fritt uten å måtte bekymre seg for kompatibilitetsproblemer. I3A appellerer til alle aktører innen digitalfotografering å bidra til at CPXe kan realiseres. Organisasjonen siterer analyseselskapet International Data Corp dithen at det nå er nødvendig med en infrastruktur som er tilgjengelig overalt for å bringe digital fotografering over på neste nivå, der argumenter om at det "tross alt" er bedre med tradisjonell film, mister sin gyldighet for vanlige brukere.

CPXe synes svært løfterikt - forutsatt at "alle" blir med.

Til toppen