TELEKOM

Føyelig optisk kabel åpner nye muligheter

Det kan blant annet bety langt rimeligere gigabit-aksess til hjem og småkontorer.

29. nov. 2007 - 07:36

Kjernen i optisk fiber, som benyttes til å sende data raskt og gjerne over lange distanser, er vanligvis laget av glass. Dette gjør at fiberen lett kan brekkes. Dessuten er det ofte vanskelig og tidkrevende å skjøte slik fiber, selv om det har kommet utstyr på markedet som forenkler dette arbeidet betydelig.

Som et alternativ til optisk fiber laget av glass, har Korea Institute of Science and Technology Information (KISTI) utviklet en fiberkabel laget av plast. Denne har visse begrensninger som gjør den uegnet for de raske stamnettene, men skal være godt egnet for bruk de siste hundre meterne inn til den enkelte abonnent. Dette skriver Korea Times.

En forsker ved KISTI kontrollerer lyssignalet som strømmer ut av optiske fibre laget av plast.

Foto: KISTIDet finnes allerede optiske fiber av plast tilgjengelig på markedet, men den nye fiberen skal være av bedre kvalitet og koste omtrent en tredjedel.

    Les også:

Den viktigste begrensningen sammenlignet med optiske fiber av glass, er at fiberen av plast ikke kan brukes til å overføre høyere hastigheter enn 2,5 gigabits per sekund. Dette bør likevel være tilstrekkelig for de fleste abonnenter i mange år framover.

Fordelen med fiberen av plast er at den er mye enklere å skjøte og at enkelt kan bøyes.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.