Fra Excel til web på et blunk

Det å konvertere statiske regneark til HTML har lenge vært mulig i Excel. Verre er det hvis regnearkene er interaktive og en ikke ønsker å bruke Microsoft ActiveX-løsning. Det finnes en løsning.

Mange ønsker å publisere Microsoft Excel-baserte regneark på intranett eller Internett. Dette har vært fullt mulig med de siste utgavene av Excel. Du kan enten lagre regnearket som HTML-side med en statisk tabell, eller så kan du lagre det som en HTML-side med en spesiell ActiveX-komponent.

Problemet med denne er at den kun kan benyttes av brukere med Internet Explorer og med Microsoft Office installert på maskinen, noe som gjør at mange fortsatt ikke får tilgang til dokumentene.

Noe av vitsen med å publisere offentlig på Internett er jo å gi tilgang til så mange som mulig.

Svenske ExcelEverywhere er et tillegg til Microsoft Excel som skal løse dette problemet. Produktet vil komme i fire forskjellige utgaver, men foreløpig er kun én versjon klar - en utgave som konverterer interaktive Excel regneark til like interaktive HTML-sider ved hjelp av JavaScript. Foreløpig støtter ExcelEverywhere mer enn 140 ulike Excel-funksjoner, men antallet økes stadig. Det som foreløpig mangler er et antall avanserte finans- og statistikkfunksjoner.

ExcelEverywhere støtter Excel 97 og nyere, på Windows 98 og NT eller nyere. Men websidene skal kunne leses på nettlesere som Netscape, Mozilla, Galeon og Konqueror, på ulike operativsystemer. Vår test med Opera så også ut til å fungere bra.

ExcelEverywhere for HTML koster 99 dollar. En noe begrenset testutgave kan lastes ned fra ExcelEverywhere-nettstedet.

Men som nevnt planlegges det også tre andre utgaver av ExcelEverywhere - som henholdsvis gjør om Excel regneark til Java, ASP.NET og J2ME (Java 2 Platform, Micro Edition).

Java- og ASP.NET-utgavene skal ifølge nettstedet bli klare innen sommeren 2003. Prisen på disse vil være 149 dollar stykket.

J2ME-utgaven, som først og fremst skal være nyttig for å lage løsninger for små enheter som mobiltelefoner og settop-bokser, ventes å bli ferdig inneværende kvartal. Men noen pris for denne utgaven er ikke oppgitt.

Til toppen