BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fra Oslo til Bangladesh

Midt i verdens mest befolkningstette område skal Telenor etablere et GSM-nett. Stedet er Bangladesh, lokal samarbeidspartner er Grameen Bank og markedspotensialet er enormt.

Frode Eriksen
7. nov. 1996 - 11:30

I morgen drar projektleder for utbyggingen, Inge Skaar fra Telenor Invest til hovedstaden i Bangladech, Dacca, for å delta i Grameen Phone sitt første styremøte senere i uka. Da skal blant annet lisensavtalen offisielt undertegnes

Skaar sier til digi:tele at første runde i utbyggingen av nettet skal etableres rundt hovedstaden Dacca og skal være klar til drift i løpet av våren 1997. - Neste fase er utbygging til den sørøstlige byen Chittagong. Deretter skal hele landet legges under GSM-nettet.

Mobiloperatøren er Grameen Phone, der Telenor eier 51 prosent. Grameen Bank sitt datterselskap Grameen Tekecom eier 35 prosent, det japanske handelshuset Marubeni 9,5 prosent og Gonofon 4,5 prisent. Gonofon er forøvrig etablert av en bangladesh-amerikaner, Iqbal Quadir, som hadde ideen og fikk involvert både Telenor og Grameen Bank, skriver Åpen Linje, internavisa til Telenor.

Grameen Bank har revolusjonert kredittsystemet i Bangladesh ved sitt system som innvilger kreditter til fattige kvinner på landsbygda til etablering av sin egen arbeidsplass. Ingen andre banker ville gi slike kreditter, så derfor ble Grameen Bank-konsepter raskt adoptert i landet, og er siden spredt til flere land, blant annet Norge. De siste 20 årene har banken fått over 2,1 millioner lånetagere og over 1000 filialer. Vel 10 milliarder kroner er lånt ut så langt til kvinner i hele 36.000 landsbyer.

Skaar sier at det spesielle med Grameen Phole er "villagetelefon". - GSM-nettet skal i utangspunktet være et system som kan brukes av både fattig og rik. Vi vil tilby GSM-mobiltelefoni på ordinære vilkår til ordinære brukere av systemet. I tillegg vil selskapet selge tjenesten billigere til Grameen Phone. Planen er at det i hver landsby skal finnes en GSM-telefon som folk kan bruke som en hvilken som helst annen telefon. Bangladesh er et land så og si fri for tele-infrastruktur. Derfor blir mobilnettet vi setter opp den første egentlige infrastrukturen som etter planen skal dekke hele landet, sier Skaar.

I Telenor sine planer ligger også et samarbeid med landets jernbaner, som har en fiberkabel som går langs skinnegangen gjennom hele landet.

Bangladesh er det første landet i Sør-Østasia som Telenor etablerer seg i.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.