BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fra spøk til slettet harddisk

En falsk faremelding som for en stund siden verserte på nettet, har plutselig blitt alvor. En kreativ sjel har kopiert konseptet, men denne gangen er det lagt ved en trojansk hest som sletter din harddisk dersom nysgjerrigheten tar overhånd.

Eirik Flaa
18. apr. 1997 - 17:15

I mars ble det sendt ut en melding som skulle skremme mottakeren til å tro at han var blitt smittet av et livsfarlig virus. Meldingen ble raskt oppdaget som en bløff, men nå viser det seg at den plutselig er blitt alvor. En kreativ sjel har kopiert meldingen, og lagt til en fil som fungerer som en såkalt trojansk hest. En trojansk hest er ikke et virus, og oppdages derfor ikke av virusprogrammer. Den er heller ikke selveksekverende, det vil si at bruker selv må starte filen med en egen vilje. For folk som ikke kan styre sin nysgjerrighet, kan slike filer likevel være skjebnesvangre.

Filen det er snakk om i dette tilfellet har betegnelsen AOL4FREE.COM, og er en eksekverbar dosfil som utfører enkle men livsfarlige batchkommandoer. En finne mottok som filen som vedlegg til den, i utgangspunktet, falske meldingen, fikk slettet hele sin harddisk og advarer nå andre om å styre sin oppmerksomhet.

- Vi har fått tilsendt fila, og dette er ingen spøk, sier direktør i PDI Consult, Per Hansen, til digi. Han forteller PDI som har spesialisert seg på beskyttelse mot virus har foreløpig ingen enkel løsning for å oppdage og slettet trojanske hester.

- I vårt F-PROT virusprogram er det mulig å legge inn en kommando som oppdager fila. Dette gjelder imidlertid kun denne, og ikke eventuelle kloner, sier Hansen, som sier at det sikreste man kan gjøre er å unngå å åpne filer der man ikke kjenner avsenderen og/eller innholdet i fila.

- Vi oppfordrer alle som mottar mistenkelige filer til å sende dem inn til oss uten å røre dem, sier Hansen som ikke kjenner til om AOL4FREE.COM har voldet skade hos noen norske internettbrukere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.