Fra våpensmugler til kryptohelt

Professor Daniel Bernstein har kranglet med eksportmyndighetene siden 1992. Nå kan han endelig legge kildekoden for krypteringsprogrammet Snuffle ut på nettet uten å bli stemplet som våpenhandler.

Professor Daniel Bernstein har kranglet med eksportmyndighetene siden 1992. Nå kan han endelig legge kildekoden for krypteringsprogrammet Snuffle ut på nettet uten å bli stemplet som våpenhandler.

Studenten Bernstein skrev programmet "Snuffle" i 1990 og oppdaget snart at han ikke kunne publisere det uten godkjenning fra det amerikanske utenriksdepartementet. Kryptering har nemlig status som våpen etter amerikanske eksportregler, og matematikkstudent Bernstein var plutselig potensiell våpenhandler.

Men nå har han altså fått tillatelse til å legge programmets kildekode ut på nettet, melder Reuters.

Lovene for eksport av krypteringsprogrammer og verktøy ble liberalisert i januar, da den amerikanske regjeringen hadde innsett at kryptering er essensielt for sikkerheten innen e-handel og kommunikasjon.

Forbudet mot publisering av koden ble kalt et "brudd på Bernsteins ytringsfrihet" av en amerikansk appelldomstol i mai ifjor.

Under de gamle reglene måtte Bernstein ha innhentet eksportlisens for hver eneste person som ønsket å kikke på nettsidene hans fra et sted utenfor USA, en ganske så umulig til tross for Internett. De nye reglene tillater derimot enhver å legge ut krypteringskode på nettet så lenge de også sender en kopi til regjeringen, og ikke tar penger for andres bruk av koden.

Professoren har ligget i rettssak med USAs handelsdepartement for å utfordre eksport-restriksjonene på krypteringsprogrammer, og saken kan komme til å fortsette tross liberaliseringen, ifølge Bernsteins advokat.

Organisasjonene American Civil Liberties Union (ACLU), Electronic Privacy Information Center (EPIC) og Electronic Frontier Foundation (EFF) kunngjorde i en felles pressemelding at lovendringene i januar var et skritt i riktig retning, men at de fundamentale defektene i lovgivningen fortsatt er der.

Bernsteins rettssak har vært en belastning for regjeringen, og lovendringene blir sett på som en måte å komme seg unna de viktige spørsmålene disse sakene stiller:

- Det er helt klart at regjeringen ikke har de-regulert 'krypto', de har bare stablet unntak på unntak for å unnslippe disse rettsakene, sa styremedlem i EFF, John Gilmore i en pressemelding.

Les:


.

Til toppen