JUSS OG SAMFUNN

Frafaller trolig nøkkelkrav mot Microsoft

EU vil trolig la være å kreve at Windows uten mediespiller må selges rimeligere enn originalen.

26. mai 2005 - 12:27

Et av de sentrale straffetiltakene i EUs monopoldom mot Microsoft i fjor, var at PC-leverandørene skulle gis valget mellom vanlig Windows og en utgave fri for multimediespilleren Windows Media Player. Begrunnelsen for dette var å skape et bedre utgangspunkt for andre leverandører av mediespillere å konkurrere med Microsoft. Særlig RealNetworks argumenterte ivrig for å få EU-kommisjonen med på dette kravet.

Microsoft har etterkommet pålegget, og tilbyr PC-leverandørene en egen «EU-Windows» uten mediespiller. Haken er at prisen er den samme som for den fullverdige utgaven. Følgelig har PC-leverandørene hittil ikke latt seg lokke til å tilby den annet enn helt pro forma.

    Les også:

RealNetworks arbeider følgelig for å få EU-kommisjonen til å kreve at mediespillerfri Windows tilbys til lavere pris, slik at pålegget blir annet enn et papirvedtak.

Ifølge Wall Street Journal ser det ikke ut til at EU-kommisjonen vil etterkomme kravet om lavere pris.

Kilder i EU sier til avisa at RealNetworks ikke har fått noe svar fra kommisjonen i denne saken. En talsperson for Microsoft sier at i de pågående samtalene mellom dem og kommisjonen er spørsmålet ikke blitt reist. Talerøret til EU-kommisjonen har unngått å kommentere saken. Kildene i EU innrømmer at dersom EU ikke beordrer en lavere pris, vil straffetiltaket ikke ha noen virkning.

Flere faktorer taler mot et pålegg om lavere pris. Det juridiske grunnlaget for et eventuelt pålegg svekkes av at selve kjennelsen ikke krever lavere pris for mediespillerfri Windows. Det er generelt sett ikke stemning, heller ikke i EU, for at myndigheter griper inn for å fastsette priser. Et pålegg om lavere pris kan også virke provoserende på amerikanske myndigheter, som ikke helt godtar at utlendinger skal blande seg inn i amerikanske selskapers forretninger. EU-kommisjonen må også forholde seg til at det kan være taktisk uklokt å innlede en prinsipiell krig mot bunting med et slag om prisnivå. Krigen mot bunting gjelder ikke bare Microsoft, ikke engang bare IKT-bransjen.

EU-kommisjonen har gitt Microsoft frist til 1. juni med å etterkomme alle straffetiltakene. (Se artikkelen Vil ha slutt på Microsofts trenering.) Innen da må den ha bestemt seg for hvorvidt den skal tillate Microsoft å omgå det sentrale straffetiltaket om mediespillerfri Windows.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.