ANALYSER

– Fragmentering hindrer ikke Android-veksten

Canalys venter fortsatt voldsom framgang for Googles mobilplattform.

Analyseselskapet Canalys presenterte i dag en ny rapport over det globale smartmobilmarkedet. Med utgangspunkt i tall for tredje kvartal i fjor, spår selskapet at Googles smartmobilplattform, Android, vil vokste mer enn dobbelt så raskt som de viktigste konkurrenten i 2011, til tross for enkelte skjær i sjøen.

– Veksten til Android har vært fenomenal, men det har også antallet lanserte enheter med forskjellige maskinvare- og programvarespesifikasjoner. Dette har ført til en oppfatning i markedet om Android som en framentert plattform. Vi mener likevel at veksten vil fortsette samtidig som at takten på Android OS-oppdateringer bremses, sier Chris Jones, ledende analytiker i Canalys, i en pressemelding.

Siden den første utgaven av Android ble utgitt i september 2008, har det med versjon 2.3 blitt sluppet sju store eller mellomstore oppdateringer til plattformen, i tillegg til flere små. Android 3.0 Honeycomb kan trolig ventes innen noen få måneder, men i alle fall i første omgang bare til nettbrett og andre enheter med forholdsvis stor skjerm.

Canalys mener at den raske utviklingen av plattformen fører til økte ressursbehov hos både mobilleverandører og applikasjonsutviklere.

– Behovet for differensiering har fått leverandørene til å lage egne brukergrensesnitt til sine Android-enheter. Ettersom økt investering er nødvendig for å sikre kompatibilitet med hver oppgradering av operativsystemet, har dette hindret leverandørenes forsøk å tilby de nyeste Android-utgavene til eksisterende enheter, mener Jones.

– Fragmentering påvirker alle operativsystemplattformen, men er spesielt synlig med Android på grunn av den raske oppgraderingstakten som har karakterisert veksten. Problemet har vært mindre tydelige på konkurrerende plattformer, slik som Apples iOS, hvor enheter helt tilbake til iPhone 3G er i stand til å støtte iOS 4-oppgraderingen. Nokia har forsøkt å minimalisere sine fragmenteringsutfordringer ved å utnytte kryssplattform-rammeverket Qt, sier Jones.

Til tross for utfordringene har leveransene av Android-mobiler vokst med 1000 prosent gjennom de tre første kvartalene i fjor, sammenlignet med samme periode i 2009. Tabellen nedenfor viser Canalys' estimater over smartmobilmarkedet i tredje kvartal 2010.

I tabellen er operativsystemene oppgitt ved leverandør. Symbian stod forsatt bak Symbian-plattformen i tredje kvartal. OHA (Open Handset Alliance) er offisiell utgiver av Android. RIM står bak BlackBerry. I samleposten "Others" finnes blant annet Windows Mobile, WebOS, Maemo/Meego og Bada.
I tabellen er operativsystemene oppgitt ved leverandør. Symbian stod forsatt bak Symbian-plattformen i tredje kvartal. OHA (Open Handset Alliance) er offisiell utgiver av Android. RIM står bak BlackBerry. I samleposten "Others" finnes blant annet Windows Mobile, WebOS, Maemo/Meego og Bada.

Senioranalytiker Daryl Chiam i Canalys sier at den fortsatt veksten for Android vil bidra til at den installerte basen av Android-baserte enheter vil øke raskt, og at dette er gode nyheter for utviklere.

– For å lykkes må utviklere være forberedt på å imøtekomme mulighetene ved de ulike enhetskategoriene, ved å tilpasse brukeropplevelsen i applikasjonene deretter. Fordelen ved potensielt bredere applikasjonsdistribusjon er helt klart verdt ekstrainnsatsen, mener Chiam.

Han sier samtidig at Google, for å støtte utviklerne, må forbedre Android Market betydelig, blant annet ved å inkludere muligheten til å detektere enkeltmodeller og framheve egnetheten for hver av disse.

– Dette vil forbedre brukeropplevelsen og øke antallet nedlastinger, sier Chiam.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.