Framfab kjøper seg inn i Norge

Etter milliardbudet på det svenske IT-konsulentselskapet Guide, ser det ut til at Framfab (også kjent som Framtidsfabriken) endelig kommer på plass i Norge. Framfab-gründer Jonas Birgersson har siklet etter norsk webkompetanse lenge og får en direktør fra Oslo Børs med på kjøpet.

Etter milliardbudet på det svenske IT-konsulentselskapet Guide, ser det ut til at Framfab (også kjent som Framtidsfabriken) endelig kommer på plass i Norge. Framfab-gründer Jonas Birgersson har siklet etter norsk webkompetanse lenge og får en direktør fra Oslo Børs med på kjøpet.

Fredag kom meldingen om det som kan bli det største oppkjøpet i europeisk webhistorie til nå.

Svenske Framfab, med gründer Jonas Birgersson i spissen, sikret seg to selskap i løpet av 24 timer. Først kom meldingen om at Framfab var gått inn i Tyskland, deretter la de inn et bud på det børsnoterte svensk IT-selskap Guide Konsult AB pålydende 1,5 milliarder svenske kroner.

Etter disse bolde beilinger blir Framfab Europas største internettkonsulentselskap med 1.500 ansatte. 40 av disse befinner seg hos datterselskapet, Guide Consulting AS i Oslo.

- Gjennom oppkjøpet av Guide er vi endelig etablert i Oslo, sier Jonas Birgersson til digi.no.

Han medgir at han lenge har lett etter en måte å entre det norske markedet på.

Les om saken fra juni i år:


Men Birgersson vil verken si noe om modenheten på det norske internettmarkedet generelt eller om vi kan forvente oss flere oppkjøp.

- Jeg er ikke oppdatert på det norske markedet. Når det gjelder videre utvikling av Guide, kan vi ikke uttale oss i dag om hvordan vi skal gå videre utover at vi endelig har fått et fotfeste og skal utvikle oss videre, sier han.

Guide er et selskap som satser mye på teknologi og tilbud om IT-baserte forretningssystemer. Blant annet tilbyr de kunnskap om trådløs kommunikasjon som Bluetooth og WAP (Internett på mobilen) i tillegg til blant annet Knowledge Management.

I Norge ble datterselskapet etablert i april 1998 og har i dag rundt 40 ansatte. De ansatte eier 49 prosent, Guide AB resten. De største kundene finnes i det offentlige, i tillegg har de Telenor Mobil og ISS Norge.

1. november tilrådte norske Guides nye administrerende direktør.

Randi Hestnes (47) er sivilingeniør og har vært med på mye innen norsk IT-næring. Hun kom fra en stilling som vice president ved Oslo Børs der hun jobbet i tre år. Blant annet holdt hun i alle år 2000-prosjektene og var involvert i den noe problematiske implementeringen av det nye handelssystemet ved Børsen.

Tidligere har Hestnes jobbet i Norsk Data, Computas, Avenir og Cap Computas. Hos Ericsson Norge var hun kvalitetssjef og avdelingssjef for teknologiavdelingen fra 1993 til 1996.

- Den viktigste oppgaven for meg som ny adm.dir. kommer til å bli å øke lønnsomheten og knytte Guide i Norge nærmere til morselskapet, sa hun i en pressemelding før tiltredelsen i november.

Mens Framfab har 735 ansatte (inkludert tyske Mindfact) før fusjonen med en omsetning på 207 millioner svenske kroner per tredje kvartal 1999, er Guide atskillig mer etablert.

Det børsnoterte selskapet Guide (Stockholm) har til nå hatt rundt 750 ansatte med en omsetning i 1998 på 537 millioner svenske kroner. Virksomheten er hovedsakelig konsentrert til Stockholm, Gøteborg, Linkøping, Malmø, Oslo og København.

Til toppen