BEDRIFTSTEKNOLOGI

Framsynt protokoll gjør Internett raskere

Forskere ved Caltech utvikler en ny utgave av en grunnleggende protokoll for Internett. "FAST" vil overføre data langt mer effektivt enn TCP.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
5. juni 2003 - 11:37

Forskere ved Caltechs Networking Lab er i god gang med å utvikle en nye utgave av TCP (Transmission Control Protocol), en protokoll som ble utviklet av DARPA på 1970-tallet, og som sørger for at datapakker leveres på riktig måte.

TCP deler opp filer som sendes over nettet i små pakker, normalt 1500 bytes. Hver av disse inneholder adressen til avsender og til mottakeren. Når avsendermaskinen overfører en pakke, venter den på et signal fra mottakeren (ACK) som bekrefter at pakken er kommet vel fram. I mens sendes nye pakker ut.*

Hvis det under en overføring viser seg at mange pakker ikke ser ut til å komme fram, reduserer avsender tempoet pakkene sendes ut med, helt til en bekreftelse igjen mottas.

    Les også:

Dette betyr at selv små og kortvarige feil på linjen kan gjøre en forbindelse veldig treg, fordi hastigheten på forbindelsen stadig settes til et minimum før den igjen økes (slowstart).

FAST (Fast AQM Scalable TCP), som den nye protokollen kalles, skal ifølge New Scientist løse dette problemet ved konstant å måle hvor lang tid det tar for sendte pakker å komme fram, og hvor lang tid det tar før bekreftelsene kommer tilbake. Dette avslører forsinkelser på linjen, noe som gir tidlige advarsler om trolige pakketap. FAST-programvaren bruker denne informasjonen til å anslå den høyeste dataraten forbindelsen kan støtte uten at data mistes underveis.

Steven Low, som leder gruppen som står bak FAST, sier til New Scientist at måten Internett fungerer på i dag kan sammenlignes med å kjøre bil mens du bare kan se ti meter framover. Du kan langsomt øke farten inntil du ser et hinder komme i veien, men da må du tråkke på bremsene.

- Dette er greit når du kjører langsomt på en parkeringsplass, men på en åpen landevei har du behov for å kunne se lenger fram. Det er dette vi gjør med FAST, sier Low.

En viktig egenskap med FAST er den kan benyttes på den samme infrastrukturen for Internett som vi har i dag. Utstyret i selve Internett kan forbli uendret, det samme gjelder maskinvaren i mottakermaskinen. Pakkestørrelsen for FAST er den samme som benyttes i TCP.

Den første praktiske testen av FAST fant sted under en superdatamaskinkonferanse i november i fjor. Da sendte forskere fra Caltech data til CERN i Sveits - en strekning på over 10.000 kilometer - med en gjennomsnittlig datarate på 925 megabits per sekund, noe som tilsvarte 95 prosent av den teoretiske kapasiteten til linjen. Vanlig TCP greide bare å levere 266 Mb/s over den samme ruten, noe som tilsvarer 27 prosent av den teoretiske kapasiteten.

Ved å slå sammen ti FAST-systemer, har forskerne å oppnå overføringshastigheter på mer enn 8,6 Gb/s.

Ifølge New Scientist har Caltech allerede vært i kontakt med Microsoft og Disney om å bruke teknologien i forbindelse med video on demand-tjenester.

Du finner mer informasjon om FAST på disse sidene.

* Noe av informasjonen om hvordan TCP fungerer er blitt endret siden artikkelen ble publiser

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.