JUSS OG SAMFUNN

– Framtida fikk svarteper

IKT-Norge og Abelia kritisk til regjeringens statsbudsjett.

IKT-Norges leder, Per Morten Hoff, er kritisk til statsbudsjettet for 2012 som ble lagt frem for Stortinget torsdag.
IKT-Norges leder, Per Morten Hoff, er kritisk til statsbudsjettet for 2012 som ble lagt frem for Stortinget torsdag.
6. okt. 2011 - 11:25

– Dette er ikke et budsjett for det nye næringslivet, slår leder i ITK-Norge, Per Morten Hoff, fast når digi.no ringer en knapp time etter at regjeringen presenterte statsbudsjettet for 2012 torsdag.

– Dette er et budsjett for solnedgangs-næringer og for å trygge gamle arbeidsplasser, sier Hoff som understreker at de er enige i at tiden er inne for et stramt budsjett. Men han savner en mer offensiv satsning på modernisering i offentlig sektor.

– Jeg leser på bloggen til Rigmor Aasrud på digi.no at hun viser frem fem prosjekter som får til sammen rundt 500 millioner kroner neste år. Dette er gode prosjekter, men sammenligner vi med Stockholm By så skal de bruke over fire milliarder kroner på samme type tiltak. Grepene fra regjeringen er for små. Alle disse prosjektene er bra, men det skulle vært enda større og mer tydelig uttalt, sier Hoff.

Blant prosjektene som Aasrud trakk frem var modernisering av IT-løsninger i NAV for 220 millioner kroner, styrke budsjettet til å forbedre ITK-løsningene i Politiet med 80 millioner kroner og en satsning på kjernejournaler med 85 millioner kroner.

Les alle forslagene til Aasrud her: Stramt budsjett – flere digitale tjenester

Abelia, NHO-forbundet for kunnskapbedrifter, mener at fremtiden fikk svarteper da regjeringens opplegg for statsbudsjett ble lagt frem.

– Regjeringen løper fra tidligere forsikringer om viktigheten av å satse på forskning, sier Paul Chaffey, administrerende direktør i NHO-foreningen Abelia.

– Vi er tilhenger av et stramt budsjett for AS Norge, Samtidig er det i nedgangstider viktigere enn noensinne å investere i de framtidsrettede områdene som gjør oss bedre rustet til å takle krisen og komme oss ut av den på bena. Ved siden av forskning, er det vesentlig å investere i utdanning og innovasjonsprosjekter. Det handler om å investere i grunnmuren – og i vår framtid, melder Chaffey i en pressemelding.

Abelia mener dessuten at IT-satsningene i budsjettet ikke er noe å skryte av.

- IKT-satsingen i statsbudsjettet retter opp i gamle synder. Bevilgningene til nye IKT-systemer i NAV og i Politiet er satsinger som burde vært på plass for flere år siden. Satsingene til kjernejournal i helsevesenet og Altinn II-prosjektet er også videreføringer av allerede planlagte og pågående prosjekter. Regjeringen har ingen nye visjoner eller satsningsområder knyttet til IKT, og det er synd for Norge at det ikke bevilges penger til å øke innsatsen på IKT-forskningen, sier Rune Foshaug i Abelia til digi.no.

    Les også:

Les mer om:
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.