Framtidens arbeidsplass blir virtuell

IBM ser for seg fem trender som vil dominere kommunikasjonen de neste fem årene.

Framtidens arbeidsplass blir virtuell

IBM ser for seg fem trender som vil dominere kommunikasjonen de neste fem årene.

I framtiden ser IT-giganten IBM for seg en total forandring av våre kommunikasjonsformer i arbeidslivet som vil gå i retning av en virtuell arbeidsplass, der stasjonære datamaskiner og fasttelefoner vil forsvinne gradvis.

IBM spår fem trender for integrert kommunikasjon som vil komme de neste fem årene:

  • Mobile enheter tar over for stasjonære PC-er og fasttelefoner. Arbeidsmetodene endres gjennom globalisering og økt fokus på grønne forretningsmodeller.
  • Bedre integrasjon av prosesser – virksomheter vil investere kraftig i integrasjon av kommunikasjonsløsninger med forretningsprosesser og applikasjoner.
  • Direktemeldinger og sanntidsverktøy blir standard – yngre generasjoner vil foretrekke direktemeldinger som verktøy for samhandling i jobbsammenheng. Arbeidsgivere må legge til rette for dette.
  • Større interoperabilitet – krav om interoperabilitet og bedre industristandarder vil bane vei for utviklingen av løsninger som fungeres på tvers av virksomheter og standarder.
  • Mer effektive møter – definisjonen av møter vil endres. Det vil bli mer ad hoc og basert på sammenheng og behov. Virtuelle verdener i 3-D vil bli mer aktuelle.

I følge IDC vil dette markedet overstige 17 milliarder dollar innen 2011, og være det fremste området for teknologisk vekst.

Denne kaken vil IBM ha en bit av, og skal løse det med programvare og tjenester som gjør det mulig for bedrifter og ansatte å være produktive uansett når og hvor man befinner seg. Arbeidet vil kunne foregå på hvilken som helst stasjonær eller bærbar maskin eller enhet uavhengig om det er RIM, Apple og Symbian eller store plattformer som Mac, Windows og Linux.

IBM investerer kraftig i forskning for å møte de nye kommunikasjons- og samhandlingsformene. En rekke prosjekter innen sosiale nettverk- og samarbeidsprogramvare er igangsatt av 70 forskere ved åtte forskningslaboratorier verden over. En del av investeringene innebærer en betydelig utviding av Lotus Sametime-produktene.

Til toppen