Framtidig Flash for Linux bare i Chrome

Adobe legger fram veikart for selskapets Flash-teknologi.

Framtidig Flash for Linux bare i Chrome

Adobe legger fram veikart for selskapets Flash-teknologi.

Adobe kom i går med et veikart som beskriver retningen selskapet vil utvikle dets Flash-teknologi i årene som kommer. Selskapet mener at Flash i framtiden vil være spesielt egnet for bruk i markedene for spill og «premium» video. Derfor vil selskapet rettet utviklingsinnsatsen mot disse områdene.

Samtidig vil selskapet gjøre både språk- og arkitekturendringer som skal sikre at Flash Player er godt posisjonert for nok et tiår.

Den største endringen er det Linux-brukerne som vil merke. Etter at versjon 11.2 blir gitt ut senere i dette kvartalet, vil ikke Adobe lage flere versjoner av Flash Player basert på NPAPI til Linux. NPAPI er plugin-grensesnittet som benyttes av de fleste nettlesere.

I stedet vil Adobe kun tilby framtidige utgaver av Flash Player med PPAPI-grensesnittet, som er utviklet i samarbeid med Google. Det betyr at Flash Player-utgaver som gis ut til Linux i framtiden, kun vil bli distribuert sammen med Google Chrome, som skal støtte PPAPI – også kjent som «Pepper». Også Chrome for andre operativsystemer vil i løpet av året inkludere den PPAPI-baserte Flash Player-utgaven.

Hva som eventuelt vil skje dersom Firefox eller andre nettlesere for Linux implementerer støtte for PPAPI, blir ikke nevnt.

For Linux-brukere som ikke ønsker å benytte Chrome som nettleser, betyr dette at de vil sitte igjen med Flash Player 11.2. Adobe lover å tilby sikkerhetsoppdateringer til denne i fem år framover.

Til systemer som (Mac) OS X og Windows vil Adobe fortsatt tilbyr Flash Player og AIR basert på NPAPI eller ActiveX. Selskapet har ennå ikke fullført utviklingen av Flash Player for Windows 8, som må støtte både desktop- og Metro-grensesnittene, og x86/64- og ARM-baserte prosessorer.

Adobe jobber for at AIR-baserte applikasjoner skal kunne distribuere i Mac App Store med den nye kravene til «sandkassing». Det er ventet at dette vil komme på plass i en versjon av Flash Player som skal komme i andre kvartal. Den har kodenavnet «Cyril». Forøvrig skal den versjonen få funksjonalitet som er rettet mot spillmarkedet.

I andre halvdel av 2012 kommer nok en versjon av Flash Player. Denne har kodenavnet «Dolores» og skal ha forbedringer som både kan utnyttes av spillutviklere og til mer generell bruk av programvaren. Dette inkluderer ActionScript workers, som åpner for samtidig kjøring av ActionScript i separate tråder og støtte for maskinvareakselerasjons også med grafikkort fra 2005/2006.

I 2013 kommer trolig en langt større oppgradering. Den kalles for Flash Player «Next» og skal inkludere en modernisering av kodenbasen for å sikre at Flash-runtimen møter behovene til utviklere i de nesten fem til ti årene. Dette inkluderer omstrukturering av den sentrale runtime-koden, forbedringer i ActionScript Virtual Machine og oppdatering av ActionScript-språket. Arbeidet skal blant annet sikre betydelig raskere kjøring av skriptkode.

I framtiden skal dessuten ny Flash-funksjonalitet gjøres umiddelbart tilgjengelig også i AIR, som vil være den eneste plattformen for Flash-basert innhold på mobiler i framtiden. Adobe har som kjent stoppet videreutviklingen av Flash Player for mobilnettlesere, og tilbyr nå bare kritiske sikkerhetsoppdateringer til versjon 11.1.

I veikartet står det også mer om retningen Flash skal utvikles innen områdene spill og premium video, samt litt om hva neste versjon av ActionScript vil bringe.

    Les også:

Til toppen