France Telecom garanterer for Global One

- Det er nok at én av de opprinnelige investorene fortsetter, understreker toppsjef Michel Huet i Global One. Siden både Sprint og Deutsche Telekom virker å være på vei ut, må det være France Telecom han sikter til.

- Det er nok at én av de opprinnelige investorene fortsetter, understreker toppsjef Michel Huet i Global One. Siden både Sprint og Deutsche Telekom virker å være på vei ut, må det være France Telecom han sikter til.

Global One innkalte til pressekonferanse tidlig søndag morgen før Telecom 99 åpnet sine dører for det brede publikum. Selskapet hadde leid det samme frokostlokalet i Hôtel des Bergues som for fire år siden, da Telecom 95 ble nyttet for å markere selskapets fødsel.

Fire år siden var i avreguleringens første tid. Det ble født en rekke globale allianser der europeiske statsteleverk søkte støtte hos hverandre og hos kommersielle amerikanske operatører for å posisjonere seg i det som lovet å bli et skikkelig bikkjeslagsmål.

- La det være helt klart at jeg ikke kommer til å ytre ett ord om våre aksjonærer, utover at vi vil greie oss så lenge minst én av våre aksjonærer holder fram, og at vi har fått klare garantier på at dette vil skje, sa franskmannen Huet da han inntok podiet. På spørsmål fra salen om eventuell børsintroduksjon henviste han også dette tiltaket "til våre aksjonærer".

- Det vi vil diskutere med dere, er påstandene om at vi er i ferd med å mislykkes, og at organisasjonen skal være i ferd med å falle fra hverandre.

Huet og hans medledere argumenterte offensivt fra første stund. Han sa at Global One har blitt et fullt ut uavhengig selskap med mer enn 30.000 bedriftskunder verden over, hvorav 200 storkunder. Disse er godt spredt, og ingen av aksjonærenes opphavsland har mer enn 20 til 25 prosent av den samlede omsetningen. Selskapet har bygget opp et eget globalt nettverk med moderne utstyr fra blant andre Nortel og Siemens, og med 1.400 aksesspunkter verden over - utenom Frankrike og Tyskland. Dette nettverket representerer investeringer i overkant av en milliard dollar.

- Dette nettverk er nå så godt utbygget med tjenester at vi skal opprette noe vi kaller COIN, sa Huets kundeansvarlige Fred Rucker da han endelig fikk ordet. - COIN står for "Community of Interest Networks". Vi mener vi er i stand til å tilby bedriftskunder alt de trenger for å bygge opp gjensidige nettverk for alle de tjenestene man trenger i et varig partnerskap.

I diskusjonen var Rucker ville til å avgrense dette noe mot begrepet "tjenesteintegrasjon", men skillet framsto noe uklart.

Det fjerde argumentet, etter etablerte kunder, infrastruktur og tjenester, går på mannskapet. Selskapet satser på lokal kompetanse.

Om temaet Huet ikke ville snakke om, er det klart at MCI WorldCom ikke vil tillate Sprint å holde fram i en annen allianse. Deutsche Telekom har gitt signaler på at de ønsker å få frigitt ressurser for å kjøpe seg opp på egen hånd. Da gjenstår France Telecom.

Ikke navngitte kilder tror at selskapet må ut med 10 milliarder dollar for herligheten. Deutsche Telekom tenker seg heller rundt 15 milliarder.

Huet nektet å vare direkte på hvor mye mer må investeres før Global One kan begynne å tjene penger. Han bekreftet indirekte at omsetningen falt også i første halvår, men forklarte det med at "lette" inntekter - melkingen av omsetning som egentlig er aksjonærenes - var erstattet av "tunge" egne inntekter, selv om selskapet deltar i den prisreduksjonen markedsutviklingen krever.

- Det pågår ingen jakt på ny toppsjef, svarte Huet på et direkte spørsmål.

Til toppen