France Telecom inn i ElTele Øst

Det statskontrollerte franske televerket France Telecom kjøper 34 prosent av aksjene i ElTele Øst. Selskapet er samtidig i forhandlinger med flere andre selskap i ElTele-gruppen om tilsvarende eierandeler og har også opsjoner på ytterligere kjøp i ElTele Øst.

Det statskontrollerte franske televerket France Telecom kjøper 34 prosent av aksjene i ElTele Øst. Selskapet er samtidig i forhandlinger med flere andre selskap i ElTele-gruppen om tilsvarende eierandeler og har også opsjoner på ytterligere kjøp i ElTele Øst.

ElTele og France Telecom inngikk i fjor en avtale om at France Telecom skulle inn på eiersiden i ElTele-selskapene. Administrerende direktør i ElTele Øst, Per Morten Torvildsen, sier til digi.no at det viste seg å bli for komplisert å inngå en avtale med alle selskapene i ElTele-gruppen samtidig.

- De ulike selskapene har ulike fundament der infrastruktur både eies og leies, noe som kompliserte forhandlingene.

Siden jul har forhandlingene vært ført mellom France Telecom og ElTele Øst fram til avtalen nå er sluttført. Samtidig fortsetter forhandlingene med de andre ElTele-selskapene.

Torvildsen regner med at en allerede i år vil se konkrete resultat av samarbeidet i form av nye produkter innenfor telekom der strømnettet tas i bruk. Selskapet har tester i bruk av strømnettet i gang og regner med at nye produkter vil komme før sommeren.

Det ligger i avtalen mellom de to selskapene at begge har forpliktelser for å skape synergier mellom elverkets infrastruktur og televerkets teletjenester. Torvildsen sier at det har vært av stor betydening for France Telecom at ElTele-gruppen allerede sitter med en kunderelasjon i markedet.

France Telecom er allerede i full sving innenfor nordisk telekom med satsing på mobiltelefoni i Danmark som spydspiss. Nå har selskapet sikret seg flere, solide samarbeidspartnere i Norden. ElTele Øst omsatte i fjor for 140 millioner kroner, etter en vekst på 50 prosent fra året før, og er det største av selskapene i ElTele-gruppen. Selskapet er basert på Oslo Energi Tele og ble etablert i 1994. Hovedaksjonær er Oslo Energi Holding, mens øvrige eiere er Energiselskapet Asker & Bærum, Akershus Energi, Gjermå Energi og Hallingdal Kraftnett.

- Norge er et svært avansert marked for telekommunikasjon i rask vekst, og vi er glade for å delta i konkurransen. 38 prosent av 4,4 millioner nordmenn har allerede mobiltelefon og mer enn 260,000 har Internettabonnement. Vi vil bidra med vår telekom-ekspertise gjennom ElTele og trekke erfaringer fra Norge til andre internasjonale operasjoner, sier Marc Dandelot, Executive Vice President, International Development i France Telecom i en kommentar til avtalen.

Samarbeidet mellom ElTele Øst og France Telecom skjer i nær forståelse med Global One som blir gruppens samarbeidspartner for internasjonale tjenester.

France Telecoms inntreden i det norske markedet er i samsvar med de avtaler som er inngått mellom Global One og selskapets eiere.

- I følge disse avtalene skal det utvikles et nært samarbeid om internasjonale teletjenester mellom oss og de nasjonale operatørene, der våre eiere sitter med aksjer. Kjøpet i ElTele Øst bidrar dessuten til å styrke oss på det internasjonale markedet. Våre kunder i utlandet får nå direkte adgang til en nasjonal operatør, sier administrerende direktør i Global One Norge, Magnus Lund.

Til toppen