JUSS OG SAMFUNN

Frankrike gir friprog fortrinnsrett

Betyr frihet, likhet og brorskap, jubler entusiastene.

Den sosialistiske regjeringen var opprinnelig mot den omstridte formuleringen om fortrinnsrett til fri programvare.
Den sosialistiske regjeringen var opprinnelig mot den omstridte formuleringen om fortrinnsrett til fri programvare.
15. juli 2013 - 09:14

Den franske friprogforeningen April (Association pionnière du logiciel libre) gleder seg over å ha kommet seirende ut av en langvarig tautrekning om et avsnitt i en ny lov om forskning og høyere utdanning (Projet de loi relatif à l’enseignement supérieur et à la recherche). Loven ble vedtatt i senatet 3. juli og i nasjonalforsamlingens underhus (Assemblée nationale) 9. juli.

Artikkel 9 i denne loven slår fast at elever og studenter skal ha tilgang til tjenester og pedagogiske ressurser i digital form. Avsnittet som det sto strid om, fikk til slutt denne formuleringen: «Det satses først og fremst på fri programvare.» («Les logiciels libres sont utilisés en priorité.»)

Denne formuleringen var en kampsak for April og den franske friprogbevegelsen.

Den var blitt vedtatt av senatet i en tidligere lov – om skolereform – men effektivt strøket av et tillegg som den sosialistiske utdanningsministeren Vincent Peillon fikk banket gjennom. Peillon viste til at det skulle være «juridisk uholdbart» å gi fortrinnsrett til fri programvare.

Gjennom egen lobbyvirksomhet og en omfattende juridisk betenkning (pdf, 7 sider) fikk April overbevist ikke bare senatet men hele den franske nasjonalforsamlingen om det motsatte.

Dette er første gang Frankrike lovfester at fri programvare skal ha fortrinnsrett innen en offentlig tjeneste. April håper at det nå skal la seg gjøre å lovfeste en tilsvarende fortrinnsrett for fri programvare i all offentlig virksomhet.

Aktivistene i April jubler:

– I forbindelse med debatten rundt skolereform, ble regjeringen og parlamentarikerne utsatt for manipulering fra lobbyisters side, med påstand om at det skulle være umulig å prioritere fri programvare. La oss hilse regjeringens og parlamentarikernes positive utvikling: De har satt samfunnsinteresser foran særinteressene til en håndfull bedrifter. Fri programvare er et middel for å sikre at alle har tilgang til informasjon, og at elever ikke gjøres til enkle forbrukere av digitale produkter, sier Jeanne Tadeusz, Aprils ansvarlige for kontakt med det offentlige.

Daglig leder i April, Frédéric Couchet, knytter vedtaket til den franske republikkens grunnleggende verdier (søndag var landets nasjonaldag):

– Fri programvare er informatikkens legemliggjørelse av vårt republikanske slagord «frihet, likhet, brorskap». Den åpner for at alle kan tilegne seg kunnskap og lærdom. Det er derfor grunnleggende at den får fortrinnsrett innen vårt utdanningssystem. Vi takker representantene og senatorene som for første gang i Frankrike har innført lovgivning der fri programvare gis fortrinnsrett.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.