JUSS OG SAMFUNN

Frankrike med pressestøtte for Internett

Franske medier vil nå få pressestøtte for å komme seg på Internett. I Norge ligger departementet fremdeles på etterskudd i forhold til utviklingen.

Morten Øverbye
26. aug. 1997 - 17:55

- Alle eksisterende mediebedrifter må kunne utvide sin aktivitet til disse nettverkene, sa Frankrikes sosialistiske statsminister Lionel Jospin under en kommunikasjonskonferanse i Sør-Frankrike tidligere denne uken.

Under konferansen lovte Jospin i følge News.com at trykte medier skal få egne støtteordninger for å legge sitt innhold på Internett. Frankrike ligger i følge ferske analyser fra Jupiter Coomunications langt etter i den elektroniske utviklingen, med bare rundt fire prosent av befolkningen koblet opp til nettet.

Nå mener Jospin at myndighetene må trå til for å snu trenden.

- Over hele verden, og spesielt i USA, ser vi at de offentlige myndighetene har tatt en aktiv rolle for å utvikle ny teknologi og nye tjenester, sa han.

Den tidligere borgelige regjeringen i Frankrike angrep USA for nettimperialisme, og tok til orde for at franskspråklige nasjoner skulle samarbeide for å motvirke den engelskspråklige dominansen på Internett. Denne regjeringen gjorde imidlertid lite for å fremme bruken av Internett nasjonalt.

Da Jospins regjering overtok, la den frem en langt mer ambisiøs handlingsplan for Internett. Etter denne planen skal franskmenn kunne betale skatt, fornye bilregistreringer og søke etter jobber på Internett. Med pressestøtteordningen, vil regjeringen sikre at også avisene kommer seg på nett.

I Norge er det fortsatt ingen planer om å gi pressestøtte til Internett-publikasjoner.

- Sånn som systemet er nå, gis det ingen støtte til aviser på Internett. Vi har heller ikke fått noen signaler fra departementet om at dette vil bli aktuelt i kjent tid fremover, sier avdelingsdirektør Sølvi Ellingsen i Statens medieforvaltning til digi.no.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.