Frankrike skal bidra til kinesisk Linux

Under Chiracs besøk til Beijing, ble det inngått en avtale om fransk bidrag til en egen kinesisk Linux.

Under Chiracs besøk til Beijing, ble det inngått en avtale om fransk bidrag til en egen kinesisk Linux.

Frankrikes president Jacques Chirac har nettopp avsluttet en offisiell reise til Kina som har gitt fransk næringsliv kontrakter verdt til sammen fire milliarder euro, rundt 33 milliarder kroner. Den viktigste kontrakten, på en milliard euro ifølge Le Monde, gjelder Alstom for en leveranse av hurtigtog og lokomotiver til godstog. Ellers kjøper kineserne blant annet fem Airbus-fly av typen A-319, og 700.000 tonn hvete.

Trass i at flere franske IT-selskaper var med i delegasjonen, blant dem France Télécom og Thomson, fikk Chirac ingen lukrative IT- eller telekontrakter. Thomson, en aktør innen forbrukerelektronikk, skal bygge et forskningssenter i Beijing og bemanne det med 50 ingeniører som skal arbeide med digital kringkasting.

En interessant kontrakt gjelder Linux. Ifølge ZDNet.fr ble en intensjonsavtale mellom kinesiske myndigheter og det franske direktoratet for atomenergi (CEA for Commissariat à l'énergie atomique) fra januar i år, konkretisert til et samarbeid for å utvikle en spesiell kinesisk variant av operativsystemet Linux, beregnet på alt fra store servere til PDA-er. To franske IT-selskaper er med på denne avtalen, serverleverandøren Bull og halvlederprodusenten STMicroelectronics. Avtalen skal også omfatte applikasjoner rettet mot allmennheten. Det er ikke opplyst hva avtalen er verdt for de ulike partene.

    Les også:

Til toppen