Frankrike vil ikke bruke Blackberry

Frankrike vil ikke bruke Blackberry

Sikkerhetseksperter i det fransk forsvaret advarer mot bruk av Blackberry-mobiler.

Frankrike og USA har alltid hatt svært bladende politiske relasjoner og har ofte beskyldt hverandre for spionasje og avlytting.

Det er kommer derfor kanskje ikke helt overraskende at det er sikkerhetseksperter i nettopp det franske forsvaret som nå advarer mot bruk av Blackberry. Det er avisen Le Monde som avslører at en rekke offentlige brukere må levere fra seg sine enheter.

Årsaken er enkel: Blackberry er ikke et åpent system - epost og annen kommunikasjon med systemet sendes via systemene til RIM, selskapet bak Blackberry og selv om RIM er kanadiske, er Frankrike nervøse for at USA digitale spioner, NSA, skal ha en bakdør i RIM-systemet for å avlese beskjeder.

- Vi er venner med USA og anglosakserne, men det er en økonomisk krig, skal en høystående tjenestemann ha sagt.

RIM benekter i møter med franske representanter at de eller NSA har noen mulighet til å avlytte de krypterte meldingene Blackberry-eier sender hverandre. Selskapet påpeker at nettopp sikkerheten er det største fortrinnet til enhetene i forhold til vanlige mobiler og at sikkerhetsorganisajoner i USA, Australia, Canada og New Zealand har fått lov til å bruke dem. Det samme er i ferd med å skje i Nederland og Tyskland.

Til toppen