Frankrikes parlament vil bytte til Linux

Det er fattet et prinsippvedtak om at PC-ene til Frankrikes parlament skal over på Linux.

Frankrikes parlament vil bytte til Linux

Det er fattet et prinsippvedtak om at PC-ene til Frankrikes parlament skal over på Linux.

Ifølge ZDNet France er det besluttet at kontor-PC-ene til representantene i nasjonalforsamlingen fra og med juni 2007 skal kjøres under Linux. De skal utstyres med kontorpakken OpenOffice.org, nettleseren Mozilla, og en ikke-spesifisert e-postklient i åpen kildekode.

Den administrative ledelsen i nasjonalforsamlingen – Assemblée nationale – presiserer overfor ZDNet France at vedtaket ikke er endelig. Prosjektet støttes av to ledende representanter fra det største partiet i regjeringskoalisjonen, Richard Cazenave og Bernard Carayon fra UMP. UMP har et absolutt flertall i Assemblée nationale, men må støtte seg på partiet til president Jacques Chirac, UDF, i senatet. UMP er partiet til Nicolas Sarkozy, som seiler opp som høyresidens sterkeste presidentkandidat, foran statsminister Dominique de Villepin.

Assemblée nationale teller 1154 representanter. Det er valg i Frankrike neste vår, og meningen er at representantene i den nye nasjonalforsamlingen skal ha sine Linux-PC-er klare når de samles for første gang.

Prosjektet begrunnes med henvisning til en undersøkelse som konkluderte med at Linux-PC-er med frie applikasjoner vil dekke alle representantenes behov til en langt rimeligere kostnad i form av både lisensutgifter, opplæring og drift.

Hittil har åpen kildekode i fransk forvaltning ikke omfattet operativsystemet Linux på PC-er. Den har enten vært begrenset til servere, eller gått ut på å velge applikasjoner som OpenOffice og Mozilla på Windows-PC-er.

    Les også:

Til toppen