Fransk åpning av nettbokhandel

Neste måned åpner det franske nettstedet oohoo.com for nedlasting og salg av bøker til en tidel av vanlig utsalgspris.

Bøker som er lastet ned fra oohoo.com, kan bli printet ut for 15-20 kroner, en tidel av vanlig utsalgspris hos franske bokhandlere. Nettstedet tilbyr franske klassikere, nye franske romaner og akademiske tekster.

- Flest franske klassikere, fordi de er blitt så gamle at opphavsretten ikke lenger gjelder, sier mannen bak idéen, Jean-Pierre Arbon, til Techweb.

Internett-utgivelser har hatt en overraskende utvikling i Frankrike, hvor salg av bøker har vært nøye kontrollert. Den franske regjeringen støtter utgivere som setter høye utsalgspriser. De fleste franske bokhandlere, spesielt de uavhengige, føyer seg etter systemet, til tross for synkende boksalg.

Nettbokhandelen vil ha en betalingsform som sørger for en elektronisk utgave av boken som verken kan bli lest fra dataskjermen, eller printes ut i en bunke med løsark. Den elektroniske versjonen av en bok blir billigere enn den du får i en vanlig bokhandel fordi den elektroniske boken blir betraktet som en ny utgivelse fritatt fra regjeringens bestemmelser.

Bøkene som blir bestilt gjennom nettbokhandelen blir printet ut på egne printere plassert i forskjellige byer i Frankrike og USA. Selskapet håper spredningen av printerne vil forhindre post-forsinkelser.

- Dette er verdens første kommersielle nett-baserte bokhandel av sitt slag, hevder Arbon. - Til nå har det bare vært noen amatørmessige Internett-utgivelser, men dette er den første profesjonelle og strukturerte idéen i Frankrike, ja jeg tror jeg kan si hvor som helst, sier opphavsmannen Arbon.

Markedskonsulent i Gyldendal Norsk Forlag, Pål Nisja, sier til digi.no at et slikt prosjekt ikke er aktuelt for Gyldendal foreløpig.

-Det ville være for provoserende i forhold til bokhandlere, bransjeavtalen og forfatterne selv. Hvis vi skulle tilby alle bøker på nett, med egne printere og utenfor bransjeavtalen (som bare gjelder trykte utgaver), ville vi stjele omsetning fra bokhandlerne, og det er ikke aktuelt slik konkurransen er nå.

Bransjeavtalen i Norge sier at det bare er bokhandlere som har lov til å selge bøker som koster mer enn 66 kroner. Unntaket er et par bittesmå forlag som ikke er med på avtalen. De kan selge Ibsen på Rimi...

Når det gjelder lønnsomheten, sier Nisja at det er trykkeriene som taper mest på et slikt prosjekt.

- Men kvaliteten blir heller ikke den samme, så bøker kjøpt i nettbokhandlere blir for spesielt interesserte. Nisja tror det vil være mest aktuelt for universitetsmiljøer, men foreløpig mangler også den tekniske kompetansen.

Til toppen