BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fransk gigantkonsern i støpeskjeen

Den franske regjering, som eier Thomson CSF - et ledende selskap innenfor telekommunikasjonsløsninger for militære formål - har valgt Alcatel Altshom, Dassault Industries og Aerospatiale som fremtidige samarbeidspartnere for Thomson CSF.

Frode Eriksen
15. okt. 1997 - 15:00

Dermed er første kapittel i arbeidet med å delprivatisere den statlige franske elektronikkgiganten Thomson sluttført. Prosessen blir karakterisert som et av de største franske omstrukteringstiltak de siste 30 år.

- Målet for prosessen er å skape en sterk europeisk konstellasjon som kan konkurrere med de amerikanske selskapene innen dette området, sier konsernsjef Bjarne Aamodt i norske Alcatel STK, som inngår i det internasjonale Alcatel Alsthom-konsernet.

Amerikanske selskaper innen forsvarselektronikk har de siste årene vært gjennom en sterk fusjonsbølge. Dette har blant annet resultert i tre ledende internasjonale konstellasjoner, som nå får sin europeiske motvekt.

Det nye selskapet vil hente ut synergieffekter mellom sivil og militær telekommunikasjon, mener Aamodt. For Thomson-CSF, vil samarbeidet blant annet innebære en styrking gjennom samordning med Alcatels virksomhet innen militær telekommunikasjon. Dassault vil oppnå dette innen elektroniske forsvarssystemer og Aerospatiale innen satellitter.

Aamodt ønsker ikke å spekulere eller kommentere hvilke konsekvenser dette kan få for det norske Alcatel-konsernet. Alcatel Telecom Norway har i dag en betydelig omsetning innen forsvarselektronikk, med et årlig salg på rundt 400 millioner kroner. Tilsvarende har Alcatel-eide AME Space i Horten en betydelig virksomhet innen satellittsystemer.

Til nå har det vært en budrunde på Thomson-konsernet. Legardere Groupe (Matra) som blant annet omfatter koreanske Daewoo, fikk for rundt ett år siden tilslag på Thomson, men det ble senere opphevet av den franske regjeringen. Andre budrunde har trukket ut, men det viser seg nå at både myndigheter og involverte selskaper har blitt enige om en modell, som ikke omfatter Thomson Multimedia, og dermed brunevarer.

Franske myndigheter har dermed lykkes i sitt forsett om å beholde Thomson på franske hender, samtidig som de har klart å skape en europeisk og global forsvarsgigant. Hadde konkurrentene Lagardere-gruppen vunnet frem, ville de franske interessene blitt svekket.

- Vi må gå en lang vei for å realisere det nye selskapet, sier Aamodt. Alcatel Alsthom og Thomson-CSF vil årlig bruke om lag 28 milliarder kroner i utvikling og forskning i det nye selskapet, mens Dassault vil legge inn om lag 12 milliarder kroner.

Thomson har en børsverdi på rundt 119 milliarder kroner.

Ifølge Financial Times var det Alcatels finansielle stryke som i siste runde slo ut konkurrenten Legardere, som var alliert med Daimler Benz Aerospace og British Aerospace i sine anstrengelser.

Thomson vil få en eierandel på 35 prosent i den nye gruppen, Alcatel mellom 20 og 25 prosent og Aerospatiale 10 prosent. Den franske stat har i dag en eierandel på 58 prosent i Thomson.

Ifølge Alcatel Alsthom blir det nye selskapet verdens største innen militær telekommunikasjon, nummer en i Europa og tre i verden innen radar, og Europas største og verdens fjerde største innen telekommunikasjonssatellitter.

Ifølge Financial Times har den franske regjeringens beslutning om å knytte Thomson-CSF til hovedsakelig franske interesser vakt sinne i Tyskland. Daimler Benz Aerospace (Dasa) mener beslutningen favoriserer franske interesser fremfor europeiske. Tyskland kan komme til å gjøre det samme, mener Dasa. I England ønsker derimot GEC beslutningen velkommen, og ønsker å arbeide videre med Thomson og dets allierte.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.