Kryptering

Fransk krav om «bakdør» til smartmobiler

Foreslår millionbot til selskaper som nekter.

Åpen bakdør
Åpen bakdør (Illustrasjonsfoto: Flickr/Jeremy Brooks (CC BY-NC 2.0))

Foreslår millionbot til selskaper som nekter.

Apple ser allerede ut til å få rett i selskapets advarsler om at andre land vil kreve det samme, dersom selskapet gir etter for FBIs krav om å lage en iOS-versjon som kan gjøre det enklere å få tilgang til innholdet på iPhone-enheter som er krypterte.

Den franske, men engelskspråklige avisen The Local skriver at det franske parlamentsmedlemmet Yann Galut har kommet med et lovforslag som kan føre til at i alle fall selskaper som Apple og Google kan bli møtt med store bøter, dersom de nekter å gjøre alt som står i deres makt for gjøre innholdet på beslaglagte, krypterte smartmobiler, tilgjengelig for myndighetene.

Ifølge The Local, som siterer Le Parisienne, skal åtte av mobilene som det franske politiet beslagla i forbindelse med terrorsaker i fjor, være umulige for politiet å låse opp.

Millionerbøter

Galut foreslår derfor bøter på opptil 1 million euro dersom selskapene som har levert teknologien, ikke samarbeider i slike saker.

– Vi blitt møtt av et juridisk vakuum når det kommer til datakryptering, og det blokkerer rettslig etterforskning, sier han til Le Parisienne, og legger til det kun er penger som vil kunne få mektige selskaper som Apple og Google til å føye seg.

– De gjemmer seg bak et antatt personvern, men de er raske til å gjøre kommersiell bruk av persondataene som de samler inn, legger Galut til.

Personvern

Han hevder lovforslaget ikke vil berøre personvernet til vanlige mennesker, bare til dem som er under etterforskning.

Dette er stikk i strid med det Apple sier at vil kunne bli konsekvensen av at selskapet lager en versjon av iOS med svekket sikkerhet. Selv om denne versjonen i utgangspunktet ikke skal være tilgjengelig for andre enn Apple, frykter selskapet at dette likevel kan skje gjennom lekkasjer.

Til toppen