BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fransk opprør mot Echelon-basert industrispionasje

22. februar starter en høring om elektronisk overvåkning i Europa-parlamentets komité for borgerlige rettigheter. Echelon er navngitt og beskrevet i saksdokumentene, og franske parlamentarikere skal være opprørt over påstander om industrispionasje.

De fire rapportene hører inn under Europa-parlamentets STOA-tjeneste (Scientific and Technological Options Assessment) som utreder vitenskapelige og teknologiske problemstillinger.

Saksdokumentene bærer som felles tittel "Development of surveillance technology and risk of abuse of economic information".

Rapportene kan lastes ned hver for seg i pdf-format (Adobe Acrobat). En presentasjon og en analyse av personvern og menneskerettigheter i EU og Europa-parlamentets rolle er også tilgjengelig. Det presiseres at rapportene ikke representerer offisielle synspunkter.

Høringene organiseres av komitéen for borgerlige rettigheter, offisielt kjent på engelsk som "Committee on Citizens' Freedoms and Rights, Justice and Home Affairs". Den refereres gjerne til som "Committee on Civil Liberties".

Sakskomplekset ble diskutert i Europa-parlamentet i september i fjor. Dokumentet der de fire rapportene er presentert, gjengir resolusjonen som ble vedtatt som følge av denne diskusjonen. Det kreves blant annet at EU og medlemslandenes nasjonalforsamlinger diskuterer problemer knyttet til avlytting og moderne teknologi.

Spesielt franske medlemmer av Europa-parlementet skal være opprørt av opplysninger i rapportene om at amerikanske selskaper ved minst to anledninger har vunnet kontrakter på bekostning av europeiske konkurrenter, fordi de er blitt foret med konfidensiell informasjon fanget opp av avlyttingssystemet Echelon.

I januar 1994 skal det europeiske Airbus-konsortiet ha tapt et anbud på 30 milliarder dollar med Saudi-Arabia til McDonnell-Douglas. Ved en senere anledning skal den franske elektronikkgiganten Thomson ha tapt en 1,4 millioner dollars kontrakt for avlyttingsutstyr (!) til Brasil, fordi det amerikanske selskapet Raytheon Corporation fikk informasjon som lot dem tilpasse sine anbudsforhandlinger.

Ifølge den britiske avisa The Times har medlemmer av den franske nasjonalforsamlingen varslet søksmål mot den britiske og den amerikanske regjeringen, i Frankrike. Avisa siterer den utenrikspolitiske talspersonen Georges Sarre i det lille venstreorienterte partiet MDC (Mouvement des Citoyens).

Han sier at britisk delaktighet i bruk av elektronisk avlytting til industrispionasje skaper en betydelig interessekonflikt innen EU.

MDC deltar i regjeringssamarbeidet ledet av sosialistpartiet (Parti socialiste) til statsminister Lionel Jospin. Det ble stiftet av utbrytere fra sosialistpartiet i 1992 for å uttrykke motstand mot Maastricht-traktaten og Gulf-krigen, og deltar i dag i fronten RCV ("république, citoyens, verts") sammen med Det radikale sosialistpartiet (Parti radical socialiste) og De grønne (Les Verts).

MDCs talsperson Isabelle Mazzaschi sier til digi.no at hun ikke er kjent med verken Echelon, den tapte Airbus-kontrakten eller et søksmål mot regjeringene i London og Washington, men lovet for noen timer å komme tilbake til saken. Artikkelen i The Times nevner for øvrig at Airbus skal ha tapt en 35 milliarder francs kontrakt til Boeing i 1995. Dette tilfellet er ikke nevnt i STOA-rapportene til Europa-parlamentet.

Les:


Datakrasj lammet USAs avlyttere
Forsker offentliggjør Echelon-dokumenter fra NSAs arkiv
Danske Echelon-artikler offentliggjort på web
Amerikansk nettsted samler bakgrunn om Echelon
Interessant patent til amerikansk overvåkningsorgan
Echelon-innslag utløser nye krav om åpenhet
Kollektiv nettdugnad for å jamme NSAs overvåkning
Australia først ute med å innrømme at Echelon finnes
Ny Echelon-rapport tilgjengelig på web
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.