Fransk prosjekt viser vei for smarte pengekort

Frankrike er ikke kjent for å være IT-ivrige, men nå skal alle franskmennene slippe å bruke sedler. Så langt har 850.000 franskmenn sagt ja.

Frankrike er ikke kjent for å være IT-ivrige, men nå skal alle franskmennene slippe å bruke sedler. Så langt har 850.000 franskmenn sagt ja.

Under dotcom-bølgen var det mange selskaper og allianser som prøvde å introdusere smartpengekort - smartkort du tanket opp med penger og brukte i stedet for sedler og mynter. Selskap som Proton og Modex lovet systemer med transaksjonspris på noen øre.

Men prosjektene feilet - mye fordi man ikke klarte å skape kritisk masse.

Les også

Det ser man derimot til å ha lykkes med i Frankrike. Franskmennene er ikke kjent for å være digitale pioneerer, men har tidligere gjennomført store sentraltstyrte IT-prosjekter som suksessen med informasjonsterminalen Minitel på 80-tallet.


Dette samme kan skje med smartpengekort i Frankrike. Moneo heter det franske kortet som i tre prøveprosjekter rundt omkring i Frankrike har fått hele 850.000 brukere. For kortet kan brukes i 80.000 butikker, parkeringsbillettmaskiner og automater i prøveområdene. Til høsten skal Moneo rulles ut i resten Frankrike. Men foreløpig virker det ikke som du kan bruke det på Internett.

Kortet følger den vanlige oppskriften for smartpengekort - du kan tanke kortet med opp til 100 euro i minibanker og andre steder, men det er ID-løst, så hvis du mister det, taper du pengene.

Mye av suksessen skyldes at alle franske banker er med på prosjektet. Moneo fås som et separat kort eller som en funksjon på kreditt/debit-kortet ditt. Det er dette de norske bankene også planlegger.

Les også

Neste generasjons norske bankkort skal inneholde en smartkort-brikke med en digital ID - BankID og et småpengekortsystem. Det franske Moneo-prosjektet gir derfor en demonstrasjon om hvordan ting kan bli her i Norge - hvis bankene klarer å gjennomføre det sterkt forsinkede prosjektet.

Til toppen