JUSS OG SAMFUNN

Fransk språk-dom utsatt

En domstol i Paris har utsatt behandlingen av en sak som dreier seg om hvorvidt Frankrike kan tillate fremmedspråklige websteder.

Eirik Rossen
26. feb. 1997 - 06:00

Som tidligere kunngjort i digi:media (se – Fransk ikke påbudt på fransk web-sted), skulle saken mellom den franske filialen til det amerikanske universitetet Georgia Tech Georgia Tech Lorraine og språk-aktivistorganisasjonene Avenir de la langue française ("Det franske språkets framtid") og Défense de la langue française ("Det franske språkets forsvar") vært behandlet mandag 24. februar.

Aktivistene mener universitetfilialens engelsk-språklige websted strider mot Toubon-loven fra 1994, som krever at all reklame i Frankrike skal foregå på fransk. Universitetet argumenterer med at det ikke dreier seg om reklame men om kommunikasjon mellom en rekke grupper i og utenfor selve institusjonen, og at siden gode engelskkunnskaper er et opptakskrav og all undervisning foregår på engelsk, ville det være unaturlig at denne kommunikasjonen foregikk på et annet språk enn engelsk.

Georgia Tech Lorraine er slett ikke alene om å drive et engelskspråklig websted på fransk jord. Det er uklart hvorfor språkaktivistene har valgt nettopp deres sted for å prøve ut lovens forhold til Internett.

Etter å ha hørt argumenter fra begge parters advokater, slo domstolen fast at det var behov for ytterligere avklaringer, blant annet rundt prosedyren Toubon-loven fastsetter for behandling av tvistemål. Ny behandling er satt til 28. april. Partene frykter begge at domstolen kan være i ferd med å prøve å avverge en behandling av selve kjernen i saken.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.