BEDRIFTSTEKNOLOGI

Franske myndigheter krever kildekode

Frankrike har hittil hatt de strengeste lovene i Europa på bruk av krypteringsprogramvare. Nå er det lagt fram et nytt lovforslag som blant annet innebærer at programvareprodusenter må levere fra seg kildekoden til programvare som leveres med krypteringsteknologi.

Eirik Flaa
20. okt. 1997 - 18:20

Franske myndigheter har sendt et lovforslag til EU-kommisjonen som har til hensikt å lette på det strenge franske regelverket for kryptering av informasjon på nettet.

Istedet for forbud vil det ifølge forslaget være mulig å kryptere på betingelse av at man leverer fra seg den elektroniske nøkkelen. Lovforslaget vil også medføre at franske myndigheter vil kreve tilgang til kildekoden på programvare som leveres med krypteringsverktøy.

Å levere fra seg kildekoden blir fra programvarebransjen sett på som utenkelig. Microsoft, Netscape, Lotus, Novell, Compaq og Apple har derfor kommet med sterk kritikk av de franske myndighetene. Selskapene viser til at lovforslaget vil innebære at de må gi fra seg sine forretningshemmeligheter.

Også franske myndigheter innser at lovforslaget kan virke noe urimelig.

- Jeg mener ikke at dette er det beste systemet. Det er likevel det beste vi kunne komme opp med når vi skulle finne en balanse mellom nasjonal sikkerhet, økonomiske interesser og hensynet til privatlivet, sier en representant for det franske rådet for informasjonssikkerhet.

Det er fortsatt usikkkert om det franske lovforslaget blir vedtatt. De 29 OECD-landene, hvor også Frankrike inngår, vil gå inn for at det oppnås en felles enighet rundt krypteringsproblematikken. Spørsmålet skal tas opp på en OECD-konferanse som avholdes i Finland 19.-21. november i år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.