FORBRUKERTEKNOLOGI

Franskmenn dumper eget nett

Den franske Internett-forløperen Minitel blir historie.

Minitel-maskinene blir nå historie i Frankrike. På bildet vises den siste og mest moderne modellen.
Minitel-maskinene blir nå historie i Frankrike. På bildet vises den siste og mest moderne modellen. Bilde: France Telecom
26. juli 2011 - 08:56

I 30 år har Minitel vært en betydelig utfordrer til nettet i Frankrike. Selv om tjenesten bare har støtte for tekst, enkel grafikk og har en lav hastighet, har den vært populær selv etter at Internett gjorde sitt store inntog.

I fjor hadde France Telecom en omsetning på 30 millioner euro, 233 millioner norske kroner, på tjenesten. Det er den franske telegiganten som har utviklet og driver Minitel.

Men selv om tjenesten tjener penger vil det være slutt til neste år, melder Wall Street Journal. Årsaken er at arkitekturen Minitel drives på rett og slett er utdatert og overflødig, melder en talsperson for den franske telekjempen.

Minitel ble bestilt av franske myndigheter i på 70-tallet som ledd i en plan for å gjøre det lettere for folk å dele informasjon, samt redusere bruken av papir. Den tidens innovative tanker ble omsatt til en terminal som ble lansert i 1982, med monokrom-skjerm og et lite tastatur.

Minitel-maskinene blir nå historie i Frankrike. På bildet vises den siste og mest moderne modellen. <i>Bilde: France Telecom</i>
Minitel-maskinene blir nå historie i Frankrike. På bildet vises den siste og mest moderne modellen. Bilde: France Telecom

Millioner av husstander fikk tilgang til terminalen, som bare kostet noe i det man brukte den. Brukeren måtte betale per påloggede minutt via telefonregningen. Store deler av inntektene tilfalt den innholdsleverandøren som brukeren hadde logget seg på, og skapte slik sett et marked for tjenester og utvikling.

Via Minitel-terminalen kan franskmenn chatte med andre, sende elektroniske brev, kjøpe togbilletter og sjekke bankkontoen, været og aksjekursene. Oppføringer i hvite og gule sider er også tilgjengelig og var tidligere svært populært da det var betydelig raskere enn å bla gjennom papirkatalogen.

I 2002, da populariteten var på topp, var 9 millioner franske hjem utstyrt med en slik terminal. Penetrasjonen var så høy at franskmennene var relativt sent ute med å få tilgang til nettet.

Siden har høyhastighets Internett gjort sitt til at veksten har erodert. Flere av tjenestene har forsvunnet og færre og færre følte behov for terminalen. I 2011 skal det bare være rundt 1 million franske hjem utstyrt med en Minitel-terminal, melder Wall Street Journal.

Den viktigste årsaken til dens bortgang vil være den proprietære plattformen, noe som gjorde at nettets mange muligheter gjorde løsningen overflødig.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.