Franskmenn vil bygge norsk TV-nett

Telenor har kanskje trodd at de skal få bygge et digitalt TV-nett alene i Norge, men nå kan digi.no avsløre at France Telecom er interessert.

Telenor har kanskje trodd at de skal få bygge et digitalt TV-nett alene i Norge, men nå kan digi.no avsløre at France Telecom er interessert.

Norge skal bytte fra analog til digital-TV i løpet av de neste årene. For å servere dette til alle husstander, ønsker Stortinget å få bygget et digitalt sendenett som skal overta for dagens analoge nettverk. Det digitale nettet vil også kunne spre datafiler og interaktivt innhold.

Telenor har lenge forhandlet med TV 2 og NRK om å finansiere en utbygging. Prislappen blir på minst fire milliarder kroner, hvorav halvparten går til utbygging av selve nettverket og halvparten til å subsidiere de nødvendige mottakerboksene.

Dette kunne digi.no røpe i januar i år: For Stortinget forlanger at alle skal kunne ta i mot NRK og TV 2 gratis eller nesten gratis. Les Telenor vil gi alle digital dekoder

Telenor og mange andre har lenge påpekt at prosjektet er risikablet. På grunn av alle norske fjell og fjorder må man bygge over tusen sendemaster og kundegrunnlaget er usikkert - 65-70 prosent av alle husstander har allerede satellitt eller kabelanlegg. Les: Telenor, TV 2 og NRK enige før jul

Men Telenor kan bli presset inn i en budkamp, for France Telecom-selskapet TDF, Frankrikes svar på Norkring, har meldt sin interesse.

Dette forteller Vibeke Grevstad,, seksjonssjef på kringkasting og radiolinje, hos Post- og teletilsynet, til digi.no.

- Vi har hatt møter med TDF som var interessert i planene for utbygging av digitalt bakkebasert TV-nett. Det er spennende om man hadde fått en konkurranse om utbygging av digitalt TV-nettverk, sier Grevstad til digi.no.

TDF forsyner alle 19 millioner franske husstander med TV-signaler og har opprettet et norsk agentkontor.

Grevstad arbeider med teksten for utlysningen av konsesjonen og skal oversende den til Samferdselsdepartementet i løpet av uken. Der skal den settes sammen med innspill fra Kulturdepartementet og Statens Medieforvaltning. Konsesjonen kan derfor bli utlyst om noen uker dersom det ikke dukker opp store uenigheter.

Til toppen