BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fredag: Norman børsvinner

Oslo børs reagerte umiddelbart positivt fredag på de amerikanske august-tallene som viser at økonomien i USA ikke er overopphetet. Rundt middagstider falt imidlertid både total- og IT-indeksen kraftig - med Norman og Visma som hederlige unntak blant IT-selskapene.

Øystein Kvistad
12. sep. 1997 - 18:46

I et intervju med Reuters fredag formiddag uttalte Vismas konsernsjef Jarle Dragvik at PC-systemer Norge ASA har 7-8.000 installasjoner mens de selv, etter fusjonen med Micro 80, vil ha 15.000 installasjoner.

Administrerende direktør Per A. Boasson i PC-Systemer rykket umiddelbart ut og sa at Visma ikke "har grunnlag for å foreta en slik sammenligning, da PC-Systemer Norge ASA, på lik linje med en rekke nasjonale og internasjonale IT-produsenter, ikke offentliggjør størrelse på samlet installert kundebase".

Dementiet hjalp imidlertid lite, for mens PC-Systemer falt med to kroner og Agresso holdt seg uforandret, ble Visma-aksjen en av vinnerne på Oslo Børs fredag. Visma-aksjen gikk opp med 7,84 prosent til kr. 5,60 og 920.500 aksjer skiftet eier.

Best ut av samtlige selskaper på børsen fredag kom Norman Data Defense Systems, som føk opp 17,39 prosent til sluttkurs på 28 kroner. Volumet var også høyt - 246.524 aksjer ble handlet - og dermed brøt Norman den negative kurstrend selskapet har vært inne i siden børsintroduksjonen.

Til tross for mange positive prognoser fra NetCom fredag morgen, slo ikke dette ut som ventet på aksjekursen. Først steg kursen fra 127 til 129 kroner, for så å dale til 123 blank ved børsens stengetid.

Totalindeksen endte på 1295,01 punkter - ned fra gårsdagens sluttnotering på 1306,96. IT-indeksen klarte ikke å nå ny toppnotering for tredje dag på rad og falt nesten 6 punkter fra gårsdagens toppnotering på 1210.06 til 1204,15.

Styret i Stentofon omtalte i halvårsmeldingen fra selskapet at en tar sikte på å realisere synergigevinster i størrelsesorden NOK 20 mill. i 1998 i fusjonen mellom RingCom og Stentofon gjennom såkalte "samordningstiltak". Ifølge en børsmelding det fusjonerte selskapet Stento ASA sendte ut fredag, pågår nå dette arbeidet for fullt og "følger de oppsatte planer".

Den marinevirksomhet Stento har per i dag, har vært drevet gjennom selskapene Vingtor Marine i Horten og Ring Marine i Gøteborg. For å få større slagkraft i markedet, integreres nå de to selskapene og får navnet Vingtor Marine. Selskapet får et felles salgs- og distribusjonsapparat samt et verdensomspennende serviceapparat. Vingtor Marine vil ha kontoret i Horten, Gøteborg og Singapore. Gjennom denne reorganiseringen reduseres bemanningen i selskapet med seks personer i Gøteborg. Også i Singapore varsles det nedbemanninger.

Oslo børs reagerte verken med smil eller tårer på redegjørelsen, og selv om hele 522.000 Stento-aksjer skiftet eier fredag, endte kursen på stabile 19 kroner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.