Fredrikstad nervøse etter Proxima-salg

Politikerne i Fredrikstad er nervøse for at byens teknologiske "fyrtårn" skal forsvinne. Proxima er nemlig "lokomotivet" i byens teknologipark.

Politikerne i Fredrikstad er nervøse for at byens teknologiske "fyrtårn" skal forsvinne. Proxima er nemlig "lokomotivet" i byens teknologipark.

Det planlagte salget av norske Proxima til amerikanske InFocus kan få store konsekvenser for Fredrikstad kommune. For kommunen er fremdeles dominerte av gammel kjemisk industri. Proxima har derfor vært et lyspunkt i en kommune som ligger i pendleravstand til Oslo og sliter med å etablere kunnskapsindustri.
Les om salgsplanene:
Proxima kjøpes av sin amerikanske konkurrent

I følge informasjonsmedarbeider Irene Fossen i Proxima har selskapene ingen planer om å kutte i aktiviteten i Norge. Men trusselen er klar: når en amerikansk bedrift kjøper opp en norsk bedrift, følger som regel rasjonaliseringene, det vil si nedskjæringer i stab og annen aktivitet til fordel for hjemlige aktiviteter.For det er muligheten til effektivisering og stordriftsfordeler som er årsaken til fusjoner og oppkjøp.

I amerikansk sammenheng blir nemlig Fredrikstad lite etter at InFocus fusjonere inn Proximas amerikanske aktiviteter. Dette kan derfor på sikt true både utvikling og produksjon i Østfold-kommunen. Proxima har 280 ansatte i Fredrikstad, hvorav 38 jobber med utvikling, mens 170 jobber i USA.

Proxima har en svært spesiell posisjon i kommunene. Bedriften har lokaler på vestsiden av Glomma på det gamle verkstedsområdet i Fredrikstad. Der arbeider kommunen med å etablere en teknologipark som skal bli "motvekt til IT-Fornebu". Foreløpig eneste deltaker: Proxima.

Da digi.no ringer kommunepolitikerne i Fredrikstad er de fremdeles ikke kjent med oppkjøpet.
- Det er fryktelig kjedelig om Fredrikstad skulle miste en slik kunnskapsbasert bedrift, særlig fordi Proxima er med på å holde på ungdommen i kommunen. Ask er ikke den største arbeidsgiveren i kommunene, men en av de mest teknologisk avanserte bedriftene vi har, sier Arbeiderpartiets varordfører Wenja Ringen til digi.no.

- Dette var ikke hyggelige nyheter. Vi mangler arbeidsplasser for høyt utdannede mennesker i kommunen og Proxima er derfor viktig. Vi sliter med at unge og utdannede mennesker tar seg jobb i Oslo, sier Eva Andersen, gruppeleder for Fremskrittspartiet i Fredrikstad Kommune. - Vi har dessuten en stor lekkasje av arbeidsplasser til Sverige og Oslo. Mange, inkludert meg selv, pendler til Oslo, sier Eva Andersen.

Anne Undahl, Høyres gruppeleder i Kommunestyret er enig med sine kollegaer, men ser også muligheter.
- Proxima er et fyrtårn i Fredrikstad og kjernen i teknologiparken vi planlegger. Nå gjelder det å tilby så gode vilkår at Proxima beholder og øker aktiviteten i Fredrikstad. Vi må se på dette som en mulighet.

Til toppen