BEDRIFTSTEKNOLOGI

FreeBSD med mer effektiv nettverksstøtte

Lover bedre utnyttelse av flerkjernede systemer med ny versjon.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. nov. 2009 - 15:33

FreeBSD Project kunngjorde i går, muligens litt prematurt, at FreeBSD 8.0 nå er utgitt. I denne versjon av det åpen kildekode-baserte operativsystemet har prosjektet fokusert på nettverksteknologi, virtualisering og lagring.

Blant annet har nettverksstakken blitt ytterligere optimalisert for systemer med flere kjerner eller prosessorer, med blant annet støtte for flerkøet overføring, flytmellomlager per CPU og skalerbarhetsforbedringer knyttet til protokollene UDP og TCP.

Støtten for 802.11-basert trådløse nettverk har fått en overhaling. Nytt er støtte for Virtual Access Points (VAP), noe som skal tillate at flere trådløse nettverk betjenes av det samme aksesspunktet. Det loves også støtte for dynamisk lenking av FreeBSD-baserte enheter for å danne et større, trådløst nettverk, basert på utkastet til IEEE 802.11s.

FreeBSD støtter en virtualiseringsmekanisme som kalles «Jail». Denne lar admininistratorer partisjonere en FreeBSD-basert datamaskin inn i flere uavhengige minissystemer. Disse kalles «jails». Med versjon 8.0 av FreeBSD skal administratorer av virtuelle maskiner kunne opprette sine egne, nøstede «jails».

I tillegg støtter FreeBSD nå VirtualBox, både som vert og gjest. I tillegg kan det kjøres som en 32-bits Xn DomU-gjest.

Implementeringen av Network File System (NFS) i FreeBSD 8.0 har blitt utvidet med støtte for GSSAPI-kryptering (Generic Security Services Application Program Interface). Støtten for filssystemet ZFS anses nå fpr å være egnet for produksjonssystemer. I tillegg har den nye versjonen av operativsystemet fått oppstartsstøtte for GPT (GUID Partition Table). Tradisjonelle, MBR-baserte partisjonstabeller støtter ikke partisjonstørrelser på mer enn 2 tebibyte, drøyt to terabyte.

FreeBSD har også fått eksperimentell støtte for prosessorer med MIPS-arkitektur, takket være bidrag fra Juniper Networks. Dessuten loves betydelig bedre ytelse på systemer med 16 kjerner.

Beskyttelsen mot sårbarheter basert på bufferoverflyt og NULL-pekere skal være forbedret, samtidig som at MAC Framework nå leveres «ut-av-boksen».

Også USB-støtten skal være forbedret med utvidet støtte for enheter og høyere ytelse.

Bortsett fra pressemeldingen som kan leses her, er det ingen tegn på at versjon 8.0 er sluppet. På nedlastingssiden henvises det fortsatt til FreeBSD 8.0 RC3 (Release Candidate).

FreeBSD 7.0 ble lansert i januar i år. Siden den tid har det kommet to mindre oppdateringer av operativsystemet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.