Frekt prosessor-ran kan skape mangel

Et brutalt tyveri av en hel flylast av dyre Intel-prosessorer i Malaysia kan skape problemer.

Frekt prosessor-ran kan skape mangel

Et brutalt tyveri av en hel flylast av dyre Intel-prosessorer i Malaysia kan skape problemer.

Bevæpnet med macheter ranet en organisert bande bestående av rundt 20 personer et transportfly lastet med IT-utstyr i Malaysia, mandag denne uken. De fikk med seg dyre Intel-prosessorer for cirka 88 millioner norske kroner.

Ranet kunne skapt mangler på prosessorer, men Intel tror de skal kunne erstatte brikkene og opprettholde den skjøre logistikk-prosessen som verdens PC-leverandører er avhengig av.

– Denne hendelsen kom som en stor overraskelse. Spesielt den slappe sikkerheten i et område med så dyr last, sier Jacinta Vythilingam, Intels pressetalskvinne i Malaysia til New Strait Times.

Nye prosessorer er både små og dyre. Dessuten er de lett omsettelige. Dermed blir de et lukrativt bytte for kriminelle organisasjoner. Ifølge den malaysiske avisen Star, omsettes de gjerne til en pris bare 10 til 20 prosent under vanlig utsalgspris.

Nå har Intel satt seg ned for å legge kontinuitetsplaner slik at kundene skal få det de skal ha.

– Vi jobber sammen med politiet og håper at våre produkter kommer til rette igjen. Vi føler oss også trygge på at nødvendige tiltak innen sikkerhet vil bli iverksatt, sier Vythilingam.

Banden fikk med seg to trailere med prosessorer og andre PC-deler. De skulle egentlig blitt sendt ut med fly til kunder rundt om i verden.

– Dette er et lettomsettelig produkt. Det er alltid kjøpere som er interessert. Jeg tror at varene kan ha forlatt landet under seks timer etter ranet, sier Walter Culas, styreleder i Airfreight Forwarders Association til det franske nyhetsbyrået AFP.

Politiet arresterte fire menn tirsdag, blant annet en av sikkerhetsvaktene ved varelageret, men det er ikke klart ennå om de har fått tak i riktige personer.

– Dette er pinlig for Malaysia. Det kommer til å skade alle relaterte sektorer i Penang. Investorer vil miste tilliten til sikkerheten her og folk kan miste jobben som en konsekvens av dette, sier Culas.

Mange av verdens største IT-selskaper har etablert seg i Penang, blant annet Dell og Motorola i tillegg til Intel.

Til toppen