BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fremdeles mørkt før nyttårsaften

Norsk bedrifter oppdager etterhvert år 2000-problemet, men utviklingen går ikke for nok. Fortsatt mener en av tre ledere at dataproblemet ikke angår dem, viser ferske tall fra Aksjon 2000.

Einar Ryvarden
5. juli 1999 - 11:34

Til tross for en massiv mediadekning, mener fortsatt 38 prosent av norske bedriftsleder at år 2000-problemet ikke vil ramme dem, viser den en undersøkelse som Aksjon 2000 legger frem i dag. Det er den femte målingen av år 2000-problemene i norsk næringsliv og offentlig sektor det regjeringsoppnevnte utvalget Aksjon 2000 har gjennomført siden i fjor høst.

- Tallene viser en gledelig bedring, men det er fremdeles en stor jobb igjen, sier Geir Jacobsen, leder for Aksjon 2000. Det bekymringsfulle er at av de som retter og tester etterpå, finner 26 prosent feil etterpå.

Siden april har andel av ledere som mener at år 2000-problemet ikke angår dem falt fra 52 prosent. Andelen som nå mener at problemet er svært relevant. At det gjenstår en stor jobb understrekes av at bare 56 prosent av bedriftene som mener de kan bli rammet holder på å teste.

Jacobsen mener at det er enkelte småbedrifter som ikke trenger å bekymre seg fordi de ikke har it-utstyr eller elektronikk-systemer, men han mener at det er svært få.

Et annet problemet er at de fleste bedriftene som har testet har bare sett på sine rene it-systemer. Bare 60 prosent av de som har angrepet problemet, har sett også sjekket teleutstyret sitt og bare en av tre har sett på alarmsystemene sine.

- Det kan se ut som år 2000-problemet i datastyrt elektronikk er noe overdrevet. Enkelte leverandører har hauset opp problemet for å øke salget sitt, mener Jacobsen.

En gledelig nyhet for bedriftene er at behovet for ekstern hjelp faller. Nedbemanningene i oljesektoren har frigjort en del it-folk og det er foreløpig grei tilgang på konsulenter. Dette vil dog endre seg utover høsten, advarer Aksjon 2000-lederen.

- Våre tall viser at en av tre norske bedrifter planlegger å ha ekstra bemanning i nyttårshelgen for å kunne takle problemer som oppstår, forteller Jacobsen.

For hele undersøkelsen, følg lenken under til Aksjon 2000.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.