Fremdeles usikkert for Norges lengste utviklingsprosjekt

Toget har ennå ikke gått for Polydisplay, sier selskapets største eier. Telenor Venture-sjef Rune Rinnan innrømmer imidlertid at det fremdeles er langt frem til ferdige skjermer.

Toget har ennå ikke gått for Polydisplay, sier selskapets største eier. Telenor Venture-sjef Rune Rinnan innrømmer imidlertid at det fremdeles er langt frem til ferdige skjermer.

Polydisplay ASA er trolig et av de eldste og seiglivede utviklingsselskapene i Norge. Selskapets skjermteknologi har røtter helt tilbake til midten av 80-tallet da blant andre Hydro tok initiativ til å utvikle en ny type skjermer for bilinstrumenter. I 1991 overtok Polydisplay rettighetene og har tapt penger siden.

I 2000 ble tapet på 19,3 millioner før skatt og i 2001 ble det på 28 millioner kroner, viser regnskapstall selskapet legger frem i dag. Men konserndirektør Oddmund Hammerstad og hans største enkelteier, Rune Rinnan i Telenor Venture, er fortsatt optimister.

- Det er mange som jobber med forskjellige skjermteknologier rundt i verden og selv om Polydisplay har arbeidet lenge, har ikke toget gått, sier Rinnan til digi.no.

Men det er klart at utviklingsarbeidet går tregt for Polydisplay. Selskapet viste frem sine første prototyper av både sort/hvitt og fargeskjermer julen 1998. Først nå forteller selskapet om begrensningene i prototypen man da viste. Bildet til høyre er fra pressekonferansen i 1998. Da sa gründer Thor G. Kamfjord at det ville ta et år før produksjonen av sort/hvitt-skjermene kom i gang.

Les digi.nos sak fra 1998: Fargeskjerm uten strøm
- Skjermene vi viste frem den gangen hadde ferdige innlastede bilder. Nå har vi en sort/hvitt-prototype som kan kobles til en datamaskin og som fungerer, forteller Hammerstad til digi.no.
Polydisplays teknologi har mange fordeler (se egen boks), men bildepunktene er større enn på en vanlig skjerm.

- Det største markedet for Polydisplay er elektroniske plakater, forteller Rinnan.

- Vi har en skjerm på 8 x 24 cm som kan kobles sammen i rutenett for å lage store plakater, forteller Hammerstad. Målet er skjerm på A3 - i farger.
Polydisplays fortrinn
  • Skjermen beholder bildet når strømmen skrus av
  • Trenger ikke baklys, bildet blir klarere jo sterkere romlys/sollys det er
  • Billigere å produsere enn LCD-skjermer
  • Skjermen kan leses fra svært skrå vinkler

Men Hammerstad vil ikke ut med om denne sort/hvitt-skjermen skal settes i produksjon. Han vil heller ikke ut med når selskapet faktisk får produkter i salg, enten det er en sort/hvitt- eller en fargeskjerm. Men på spørsmål fra digi.no om det er i løpet av et par år, svarer han kort "ja".

For å komme dit, må Polydisplay først skaffe mer penger. Selskapet har bare midler til seks måneders drift. I tillegg trenger selskapet en produksjonspartner, for nå må arbeidet koordineres med en fabrikk. Kanskje kan begge problemer løses på én gang.

- Vi snakker med et antall produsenter (færre enn ti, red.anm.) i Asia og Europa, forteller Hammerstad. Vi trenger en produsent som også kanskje kan skyte inn penger i den videre utviklingen.

Men Rinnan har et annet forslag til hvordan Polydisplay kan skaffe penger. Salg av datterselskapet Locus kunne både fokusert selskapet og bidratt med penger.
Til toppen