BEDRIFTSTEKNOLOGI

Fremmed-ordliste for IT-bransjen

IT-bransjen har laget mange nye ord. Lansering betyr for eksempel "hvem vet, kanskje til neste år". Her er en rekke andre.

17. sep. 2003 - 06:46

Gjennom sine pressemeldinger, presentasjoner og brosjyrer har IT-bransjen skapt en rekke nye ord. Forvirrende nok har de ofte kidnappet kjente begreper og gitt dem nytt innhold, til tider stikk motsatt av den opprinnelige.

Resultatet er at pressemeldinger og annet materiale blir nesten helt uforståelig. Hvis man i det hele tatt kommer til en forståelig forklaring på hva som har skjedd, finnes denne ofte mot bunnen.

Gjennom langvarig og høyt konsum av materiale fra utenlandske IT-selskaper, har redaksjonen i digi.no lært seg betydningen av de fleste av IT-bransjens fremmedord. Under følger en liste av de vanligste, men vi trenger din hjelp.

Hvis du i etterkant synes vi har overdrevet, kan du ta deg en titt på denne helt tilfeldig valgte IBM-pressemeldingen eller denne Macromedia-pressemeldingen.

Vi trenger dine tips om IT-bransjens fremmedord og gode, norske oversettelser. Send dem til er@digi.no

Her er digi.nos liste:

Lansering: Betyr vanligvis noe som nå står i butikkhyllene. I IT-bransjen betyr ordet "Her er noen Powerpoint-sider som viser funksjonalitet vi arbeider med å utvikle. Kommer vi i mål, skal dette lanseres som nye produkter. Ikke spør når de kommer i salg, om det blir norske versjoner og spør i hvert fall ikke om priser. Men stol på oss - det blir svært billig. Mens du venter kan du trygt la være å vurdere noe fra konkurrentene."

Award-winning: Fyllkalk-ord nummer én. Skyldes trolig at tekstbehandleren PR-folk bruker i USA automatisk setter inn mellom hver forekomst av "vårt" og "produkt". Kan trygt ignoreres, da "awarden" like gjerne kan komme fra Kansas City Lefthanded Unix User Group som fra FN.

Best i test Betyr dessverre altfor ofte at bedriften selv eller noen andre har spesialdesignet en test, gjerne mot betaling. Ved nærmere ettersyn viser det seg at maskinvare som er brukt ikke er sammenlignbar, priser er fra i fjor, programvare er justert og tilpasset, oppgavene er utvalgt til å passe og grafene i skryteresultatene stemmer ikke med teksten.

Pris: Betyr vanligvis det du må betale, men i IT-bransjen kan maskinvare, programvare, klientlisenser, oppgraderingslisenser, moms, toll, frakt, og alle nødvendige tilleggsmoduler være utelatt.

Unik/revolusjonerende: Trolig verdens mest forslitte begreper. Sola er unik for oss alle - listen over andre virkelig unike ting er kanskje ikke så lang. Rendestillert fyllkalk, kan trygt slettes/hoppes over. Det samme gjelder ord som industry-leading, bleeding edge, significant opportunity og world-class.

Paradigmeskifte: Se forklaringen over. Internett var et paradigmeskifte. Listen over slik er ellers kort.

Keynote: Svada-stafetten som innleder store kongress/seminar. Jo flottere scene, høyere musikk og større fanfare, jo mindre konkret innhold. Som regel mest varm luft, krydret med ord som unik og paradigmeskifte. Oracle-sjef Larry Ellison kan ha noen morsomme vitser.

Justere selskapet: Justere betyr vanligvis både utvidelse og reduksjon, men i IT-bransjen betyr det bare det siste.

Initiativ: Alt et IT-selskap kan påstå man skal gjøre uten at det resulterer i noe konkret eller et nytt produkt. Dermed kan du ikke klage og ingen får sparken når det senere ikke har skjedd noe.

Frivillig avgang: I disse dager er dette et synonym med "fikk sparken/ble kastet ut". Unntak: Über-guru Bill Joy som nylig forlot Sun og ba om å bli oppringt av konkurrenter som Intel eller AMD.

I løpet av første halvårForvridd begrep. Synonymt med "i slutten av juni".

Mission critical: Noe alle ønsker at deres produkter skal være fordi det betyr høy pris, men brukes om alt fra skrutrekkere og clip-art til stormaskiner.

Plug-and-play: Nok et av disse pussige ordene som er snudd opp ned. Betyr vanligvis skru opp, stapp inn, installer programvare

Skalerbar: Betyr at basis-konfigurasjonen av et produkt er en svak løsning som må oppgrades fort eller kjøpes i mange eksemplarer og integreres sammen.

User-centric: I motsetning til hva? IT-sjef-sentrisk?

Web-enabled: Nå kan både du og alle hackere i verden overta styringen av vårt produkt.

Turn-key solution: En sammenligning med en bil og IT-løsning som sjelden er berettiget. Eksempelvis får du ikke start igjen på drittbilen din bare ved å lukke og så åpne vinduene igjen... Betyr som regel en kompleks løsning som krever store tilpasninger fordi standard-kunden ikke finnes.

Se også PR-folkets uunnværlige pressemeldingsverktøy The Web Economy Bullshit Generator...

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.