Fremtiden er dedikerte tjenere

Björn Klein trenger ingen krystallkule for å spå. Framtiden er Cobalt Networks' dedikerte tjenere til ethvert formål. Øverst som selvstendig Qube, nederst som Raq. Prisen? Fra 2000 kroner...

Björn Klein trenger ingen krystallkule for å spå. Framtiden er Cobalt Networks' dedikerte tjenere til ethvert formål. Øverst som selvstendig Qube, nederst som Raq. Prisen? Fra 2000 kroner...

Cobalt Networks ble dannet for tre år siden da talenter fra Cisco, Apple og Sun fant hverandre i en felles visjon: dedikerte og forhåndskonfigurerte tjenere til rimelig pris, basert på operativsystemet Linux. Blant investorene er Chase Finance, France Telecom, NTT og Crystal Internet Ventures. I dag vokser Cobalt raskt, og daglig hyres nye folk for å dekke et stadig mer interessert marked.

I Norge er konsulentselskapet Itegra valgt som distributør, gjennom datteren Itegra Kommunikasjon. Daglig leder Frank Wirum sier de dedikerte tjenerne er midt i blinken for det Itegra ønsker å tilby kundene - IT-systemer der du virkelig får noe igjen for investeringen.

Cobalts tjenere kommer i to utforminger: kuben Qube og den flate Raq, beregnet på oppstilling i rack, med opptil 40 tjenere oppå hverandre i normal takhøyde. Qube sikter mot små bedrifter, skoler, arbeidsgrupper og liknende. Raq sikter mot større organisasjoner.

I dag markedsfører Cobalt tre typer dedikerte tjenere: web med e-post og liknende, cache (proxy-tjener), og lagring (NAS eller "network attached storage"). På utviklingsstadiet er databasetjenere - blant annet for Oracle - sikkerhet og elektronisk handel.

Den rimeligste Qube web-tjener kan betjene opptil 300 brukere. Dette oversettes til 150.000 e-post-meldinger per dag, og 400.000 web-objekter. Prisen er 2000 kroner, eks mva.

- Alle våre produkter er tjenere for ikke-tekniske brukere, sier Björn Klein fra Cobalts europeiske hovedkvarter i Darmstadt i Tyskland.

- Når du slår på en Qube web-tjener ledes du til en veiviser som lar deg klargjøre den i løpet av et kvarters tid. Du fyller ut et skjema for å opplyse om ting som DNS-navn og Mac-adresse, samt brukernavn og passord. Så kan maskinen ta seg av e-post, web til Internett eller intranett, FTP, Telnet, fildeling og så videre. Tjeneren betjenes og styres direkte fra administrators nettleser. Lav innkjøpspris er bare en del av den samlede økonomiske gevinsten ved å ta i bruk dedikerte tjenere. Drifts- og installasjonskostnadene reduseres også vesentlig.

Alle systemvare er av typen åpen kildekode, som Linux 2.0 og Apaches webtjener. Du får også en begrenset men utvidbar brannmur. Tjeneren kan settes opp for dynamisk tildeling av IP-adresser. Fil-tjenester kan leveres til klienter som Mac, Windows og Unix. Det er to nettutganger. I det ledige PCI-sporet kan du for eksempel stappe et ISDN-kort, hvis du også vil la Qube ta hånd om selve Internett-tilkoplingen over oppringt samband.

Raq-utgaven har noe heftigere egenskaper, og er beregnet på Internett-tilbydere som ønsker kompakt skalering etter hvert som de vokser.

Også Cobalts Caching Server kommer i begge utforminger.

- Idéen er å tilby en enkel og rimelig måte å redusere trafikken over et stamnett og redusere ventetider. Erfaringen er at tjeneren kan mellomlagre rundt 1,2 millioner web-sider, og redusere båndbreddebehovet med opptil 60 prosent, sier Klein.

- Innebygde klyngeegenskaper gjør at det er enkelt og rimelig å skalére oppover etter behov, bare ved å legge til flere tjenere.

Det tredje produktet, lagringstjeneren, kommer bare for rack, og bærer følgelig navnet NASRaq. Den lar deg utvide lagringskapasiteten i nettet mens nettet er i bruk. Hver tjener har to disker, hver på enten 10 eller 16 GB. Konfigurering og styring skjer fra nettleser. Du kan velge mellom striping (RAID 0) og speiling (RAID 1).

IDC spår en strålende vekst i markedet for dedikerte tjenere, fra i underkant av 250 millioner dollar i 1999 til over to milliarder dollar i 2002. Klein og Wirum er enige om at Cobalt har to års forsprang i dette markedet, og at selskapet i dag står uten egentlige konkurrenter. De avviser blant annet at InterJet fra Whistle Communications utgjør noen egentlig konkurranse. Og Oracles "jern" er bare en av mange kjente prosjekter som ennå ikke er kommet på markedet.

Til toppen