Fremtiden er Windows overalt

Hovedbudskapet i PC Expo-foredraget til Steve Ballmer, nestkommanderende i Microsoft, var at "Windows overalt" løser alle problemer.

Hovedbudskapet i PC Expo-foredraget til Steve Ballmer, nestkommanderende i Microsoft, var at "Windows overalt" løser alle problemer.

"Windows overalt" oppsummerer Microsofts hovedstrategi. Java/NC-budskapet er et alternativ til denne tankegangen, uansett hva Microsoft gjør for å støtte Java.

Microsofts ambisjoner er alt annet enn beskjedne. Selv laverestående forbrukerelektronikk skal utstyres med Windows for å øke funksjonaliteten. Windows CE (consumer electronics) skal inn i WebTV, frittstående DVD-spillere, kommunikasjonsapparater, lomme-PC-er osv. I den øvre enden skal Windows NT oppover til enda større servere. Felles API-er (programmeringsgrensesnitt) gjør det mulig for utviklere å nytte sine ferdigheter overfor et stort register av anvendelser, uten å måtte sette seg inn i nye systemer. Ballmer snakket også om "Windows on Unix" og "Windows on Mac".

Med Windows overalt, blir enhver kode skrevet for Windows, en kode som også kan kjøres overalt. Ifølge Ballmer løser dette det samme problemet som Java, bare bedre.

- "Windows overalt" (Windows Everywhere) er del av vår strategi for "skriv en gang, kjør overalt" (write once, run everywhere). Vi starter ikke med tomme hender. Her er begeret minst halvfullt.

Server-systemet Windows NT 5.0 spiller en sentral rolle i denne strategien. Ballmer sa at markedet må vente rundt et år før det blir salgbart.

- Windows NT versjon 5 går til beta ut på høsten, og vi håper å sende det ut på markedet om et års tid, sa han.

Noe av det viktigste som skjer er at NT blir et flerbruker serversystem for å betjene ulike plattformer. Ved hjelp av teknologi fra Citrix Systems vil Microsoft utvikle klientprogramvare for Windows 3.1-systemer, slik at de kan kjøre nye 32-bits applikasjoner på servere. Ballmer kalte dette for "Windows on Windows". Han demonstrerte det ved å vise en 386SX-maskin med 2 MB minne og 40 MB disk, som kjørte Word 97 og Excel 97 på en Windows NT 4.0-server, ved hjelp av Citrix' nye ICA-protokoll.

Ballmer innrømmet at denne løsningen ikke gir brukere den samme ytelsen som med moderne maskinvare.

- Men hvis du har en bruker som trenger en bestemt ny applikasjon, og ellers er fullt ut fornøyd ... så er dette det du trenger for å forlenge levetiden for eksisterende maskinvare.

Citrix vil tilføre Microsoft tilsvarende klienter for andre plattformer, for å realisere "Windows on Unix" og "Windows on Mac".

(Det er verdt å nevne at Citrix ble grunnlagt i 1991 av tidligere IBM-ingeniør Ed Iacobucci som ledet IBMs og Microsofts felles anstrengelser for å utvikle OS/2, opprinnelig tenkt som en standard erstatning for MS-DOS. Da samarbeidet brøt sammen, prøvde Iacobucci å vinne gehør hos begge for et system der hvilken som helst klientmaskin kunne kjøre en hvilken som helst applikasjon fra en hvilken som helst server, uavhengig av operativsystemer. Ingen av gigantene var interessert. Men nå har altså Microsoft krøpet til korset.)

Noe av funksjonaliteten som er lovet i NT 5.0 vil komme som dryppende tillegg til 4.0. Men 5.0 vil være det systemet som realiserer mange av Microsofts løfter de siste månedene.

Zero Administration vil komme som Kit for NT 4, og fullt ut implementeres i NT 5.

- Formålet er å lage en verden hvor administratorer ikke behøver å ta på en klient-PC, sa Ballmer.

NT 5 vil ha noe Ballmer kaller "intelligent speiling", slik at systemansvarlige kan lagre profiler av klient-PC-enes data, konfigurasjon og tilstand. Profilene kan redigeres og brukes til å styre klientenes rettigheter, helt ned til hva slags applikasjoner de har lov å bruke, og hvor de kan lagre data. En egenskap kalt client-side caching gjør at brukere får tilbake sin konfigurasjon når de flytter til en annen node på nettet.

En installeringsmodul med kodenavn Darwin lar systemansvarlig fjernstyre lasting av nye installasjoner. Systemet kan håndtere DLL-konflikter som ellers ville kræsjet klienten.

Til toppen