BEDRIFTSTEKNOLOGI

- Fremtidens reiseliv blir virtuell turisme

En svensk fremtidsforsker mener i fullt alvor at hans landsmenn kan bli hjemmesittere i årene som kommer.

Pål Gleditsch
2. apr. 1997 - 14:00

Fremtidsforsker Bent Wahlström bygger tesene sine på grundige studier av omverdenen. Han analyserte dessuten fremtidsvisjoner fra flere ledende europeiske forskere før han kom med utspillet sitt.

Og bevares, det er slett ikke noen ny tankegang. Men Wahlström mener åpenbart at den virtuelle teknikken kan erstatte det virkelige livet.

– Det kommende samfunnet kan karakteriseres som et miljø- og IT-samfunn, der opplevelser er viktig, enten de er virkelige eller virtuelle, hevder Wahlström. Overfor den svenske gratisavisen Metro bretter han ut sitt fremtidige samfunn: En verden der individuelle løsninger er det som gjelder, men også et sted der kyberrom, idrett og eventyr, tro og narkotika har sterke posisjoner.

I følge Wahlström er det rundt disse temaene fremtidens turisme skal skapes. Og han mener altså at det kanskje holder å koble seg opp på nettet, logge seg på ett turistmål og dermed få gjort unna ferien i løpet av fem minutter.

– Turisten kan med virtuell teknikk reise for å fange perler i Mikronesia – og kjøre snowboard i St. Anton uten å forlate stua, sier Wahlström til Metro.

Og det er der vi begynner å lure....For selv om IT-teknikken gjør at vi får en enklere verden i fremtiden – på mange måter – så er det vel kanskje nettopp derfor at vi trenger litt tid vekk fra datamaskinen? For å gjenoppdage gamle dager? Det virkelige livet?

Det skal sies at undertegnede ikke er noen ekstrem sportsfisker...men det er sikkert noe annet å være på sjøen i frisk luft og kjenne at det napper i snøret, mot det å sitte i stua med masse utstyr på kroppen og VITE at alt bare er juks. Det er jeg nesten sikker på.

Og det gjør garantert vondere å ramle på snowbord enn å få gnagsår av remmene på utstyret man må bære for å få "følelsen" av å kjøre foran en datamaskin.

Men Wahlström tror altså at reisebyråene får mindre å gjøre... Alle er ikke enige med ham.

– Takket være utviklingen innen IT kan vi kommunisere enkelt med andre. Behovet for å reise burde derfor minske, men det er tvert imot. Vi reiser mer og vi reiser lenger, sier Mona Skoglund, ansvarlig for reiselivsmessen TUR-97.

Spørsmålet er om fremtidsvisjonæren Wahlström får rett – og vi sier: Forhåpentligvis ikke.

Et glass vin eller kaffe på en cafe når våren kommer til Paris blir liksom ikke det sammen foran 17-tommeren og en harddisk som kjører på WIN95...

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.