Fremtidens telenett har alt på en kabel

Mens Erik surfer på Internett kan samboer Rikke sitte i telefonen, og sønnen Herman på to og et halvt kan se på TV. Og alle bruker samme kabel. Fremtidens telenett er til uttesting i Virik i Sandefjord.

Mens Erik surfer på Internett kan samboer Rikke sitte i telefonen, og sønnen Herman på to og et halvt kan se på TV. Og alle bruker samme kabel. Fremtidens telenett er til uttesting i Virik i Sandefjord.

Alt på en kabel. Dette kan bli fremtiden for husstander med kabel-TV. Familien Hegdahl/ Nilsen er en av tilsammen 60 husstander i Virik i Sandefjord der Telenor tester ut teknologi som skal gjøre et mulig for folk knyttet til kabel-TV å få alle teletjenestene gjennom den ene kabelen.

Virik ble valgt som testområde fordi Telenor likevel skulle oppgradere det eldre kabel-TV nettet i området, samt et eldre telefonnett. Hele utskiftingen omfattet 4000 abonnenter, og 100 av disse fikk tilbud om å være med på forsøksprosjektet.

Offisiell start er onsdag 19. mars, men de første familiene som deltar i prosjektet har vært knyttet til det nye anlegget siden jul. 60 husstander er med på kabel-TV-delen av prøveprosjektet og 43 husstander tester Internett-aksess. Alle de 4000 kundene får dessuten glede av det nye kabel-TV nettet.

- Dette er noe helt nytt, sier administrerende direktør i Telenor Avidi, Dag Honningsvåg, til digi:tele. - Det er første gang både telefoni, kabel-TV og Internett kjøres over samme kabel på denne måten. Teoretisk vil vi kunne tilby de samme tjenestene til alle våre 230.000 kabelabonnenter, men vi vil i første omgang teste ut teknologien som er aktuell for dette på et lite område i Sandefjord.

Dag Honningsvåg mener Telenors konkurrenter bør være mer oppmerksomme på den nye teknologien enn de er.

- Om dette blir en del av vår produktportefølje må også våre konkurrenter kunne beherske denne teknologien. Den største begrensningen i forhold til i dag er at en på en vanlig telefonlinje ikke kan ringe ut eller inn når en er koblet opp til Internett.

Prøveprosjektet, som krevde spesiell dispensasjon fra Statens Teleforvaltning, involverer Telenor Avidi, Telenor Nett, Telenor Nextel, Telenor Privat og Telenor FoU, og skal gi Telenor erfaringer med hva som kreves av den nye teknologien for at den skal kunne tas i bruk kommersielt.

- I Virik skulle vi likevel oppgradere kabel-TV nettet og skifte ut gamle luftkabler for tradisjonell telefoni og vi valgte da å bruke stedet som testområde, sier Honningsvåg.

600.000 husstander i Norge er knyttet til kabel-TV, hvorav vel 36 prosent er knyttet til Telenor Avidi. Over 50 prosent av kabel-TV hjemmene er knyttet opp mot Norkabel og Janco.

Telenors prøveprosjekt i Sandefjord varer til 1. november 1997. Det er på mange måter likt et prøveprosjekt i Holmlia som startet 1. november 1996. Forskjellen er at Holmliaprosjektet bare inkluderer Internett-aksess i tillegg til tradisjonell kabel-TV.

Til toppen