Fremtids-tv med fjerde generasjons fildeling

EU spytter 150 millioner inn i forskningsprosjekt for å erstatte tv-master med fildeling.

Fremtids-tv med fjerde generasjons fildeling

EU spytter 150 millioner inn i forskningsprosjekt for å erstatte tv-master med fildeling.

Den nederlanske professoren Johan Pouwelse har brukt et år på å studere fildelingsteknologien Bittorrent, som lar mange maskiner samarbeide om nedlasting av filer.

Pouwelse leder arbeidet med å skape fremtidens peer-to-peer-nettverk, som i fremtiden skal ta over tv-mastenes rolle.

Som forskningsleder for prosjektet P2P-Next styrer han verdens største forskningsprosjekt med offentlig støtte på dette området, skriver Ars Technica.

Pouwelse og hans forskningsgruppe støttes med over 150 millioner kroner av EU og andre samarbeidspartnere. Arbeidet skal munne ut i et fjerde generasjons fildelingsnettverk, som en dag kan erstatte dagens luftbårne tv-sendinger.

Prosjektet skiller seg fra tradisjonell Bittorrent-teknologi ved å fokusere på live streaming, i stedet for nedlasting av filer.

Bittorrent er en veldig effektiv teknologi for å distribuere store filer, men egner seg i dagens implementasjoner ikke godt til å streame live video over internett. Likevel er Pouwelse overbevist om at det er fremtidens måte å gjøre det på.

- Det er ingen tvil om at tv-sendingene vil gå over internett i løpet av noen år, sier han til Ars Technica.

Billigere streaming med ny teknologi

Videotjenester som Youtube baserer seg på serverløsninger for lagring av innhold. Slike løsninger kan ikke skaleres til et nivå som kan erstatte dagens tv-sendinger uten å velte enorme utgifter for bruk av båndbredde over på tv-selskapene.

Det delvis EU-finansierte prosjektet består av over tyve forskere, som blant annet har som mål å skape en helt serverfri peer-to-peer arkitektur.

Forrige uke lanserte forskningsgruppen en prøveversjon av programmet SwarmPlayer, som er utviklet for å vise prosjektets fremdrift til nå. Versjoner for Windows og Linux er klare, og en versjon for Mac er ventet i neste uke.

P2P-Next-prosjektet skal etter planen kjøres i fire år, og denne testversjonen er trolig bare den første av flere prototyper som vil bli utviklet.

Til toppen