Fremviser som får plass i lomma

Nå kan du få med deg en prosjektør uten å bære deg skjev i ryggen. Torsdag lanserer Compaq sin 1,9 kilo "tunge" fremviser.

Nå kan du få med deg en prosjektør uten å bære deg skjev i ryggen. Torsdag lanserer Compaq sin 1,9 kilo "tunge" fremviser.

"Lommeprosjektører" kaller leverandørene sine nye fremvisere. Med en ny generasjon bildebrikker fra Texas Instruments er vekten blitt halvert fra fire kilo til under to kilo. Lav vekt og en størrelse som en telefonkatalog gjør det interessant for et stort antall kunder som før har nøyet seg med skjerm, mener leverandørene (se tidligere saker under).

Den første leverandøren ut er Compaq, som lanserer sin første prosjektør på torsdag. Selskapet har klart å presse ned en voksen prosjektør med XGA-bildekvalitet og 600 lumen lysstyrke i en boks som veier 1,9 kilo. Forrige generasjon veide i underkant av fire kilo.

Compaq-fremviseren har et utradisjonelt design - boksen er på størrelse med en telefonkatalog som står på høykant. Ivar Follestad i Compaq Norge forteller at fremviseren vil koste 44.000 kroner uten moms når den lanseres i Norge. Compaq planlegger å selge fremviseren i kombinasjon med bærbare PC-er til selgere, konsulenter og andre mobile brukere.

- Compaq har satt sammen et eget designkontor for prosjektører, dette er ikke et OEM-produkt som andre har laget og vi har satt en Compaq-logo på, sier Follestad til digi.no.

Også InFocus, verdens største prosjektørleverandør, står klar med to lommeprosjektører. Selskapet har allerede startet salget av en lyssterk fremviser (1000 lumen) og XGA-oppløsning (1024 x 768 bildepunkter), men denne boksen veier tre kilo.

- En versjon på 2,1 kilo kommer i salg 6. september, forteller Even Vågnes hos Lanyfax Norge, nrosk distributør av Infocus.

Infocus-prosjektørene er dyrere enn Compaqs, men har foruten tilgang til plugg for vanlig skjermkabel også plugg for å koble til videokilder. Dette er ekstrautstyr på Compaq-boksen.

Norske Ask/Proxima mangler foreløpig en prosjektør med de nye Texas Instrument-brikkene. Den letteste Ask-boksen veier derfor 3,5 kilo og koster 45.000 kroner. Ask C5 har dog noe bedre lysstyrke og en skjermoppløsning på 1280 x 1024 punkter.

Til toppen