JUSS OG SAMFUNN

Fri bruk av åndsverk

Norge vil sammen med de fleste andre europeiske land gå i bresjen for at privatpersoner fortsatt skal ha en fri tilgang til åndsverk på Internett.

Morten Øverbye
3. des. 1996 - 15:30

Et av forslagene under den pågående WIPO-konferansen i Geneve, har vært å innføre begrensninger i den frie bruk av åndsverk som privatpersoner i dag har. Multinasjonale selskaper har før og under konferansen tatt til orde for at du heretter skal betale for åndsverk du laster ned på din egen datamaskin.

For den offentlige norske delegasjonen som deltar på konferansen, vil det være viktig å hindre at dette forslaget blir vedtatt, sier avdelingsdirektør Roy Kristiansen i Kulturdepartementets medieavdeling til digi:media.

- Hovedmålet for oss er å sørge for at den lovgivning vi har i Norge i dag blir uendret på dette området. Vi har idag en fri bruk av åndsverk til eget bruk i dag. Dette er det prinsippet vi har fulgt i bibliotekene, der alle kan låne og eventuelt kopiere opp et eksemplar av et åndsverk til eget bruk. Denne praksisen mener vi også bør gjelde for Internett.

Kristiansen sier videre at ulikheter mellom Europa og USA når det gjelder opphavsretten til utøvere og produsenter kommer til å bli et annet tema under konferansen. Mens Europa har vern også av utøverrettigheter, er det i USA stort sett bare produsentene som sitter med rettigheter til verket.

- Dette er et tradisjonelt tema som vil komme opp under denne konferansen også. I dette spørsmålet vil nok Europa stå samlet for å styrke utøvernes rettigheter, sier Kristiansen.

Han legger til at USAs 25 mann sterke delegasjon under konferansen, viser hvor viktig internasjonal opphavsrett er rent politisk i dag.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.