«Fri diktning» om avtale Yahoo-Microsoft

En seriøs rapport om en ny løsning avvises kontant av en som vil tjene stort om den ble realisert.

«Fri diktning» om avtale Yahoo-Microsoft

En seriøs rapport om en ny løsning avvises kontant av en som vil tjene stort om den ble realisert.

Den britiske avisen Sunday Times – søndagsutgaven til ærverdige The Times – meldte i helgen at Microsoft er innblandet i en transaksjon på til sammen 20 milliarder dollar for å ta over søkevirksomheten til Yahoo: Microsoft in $20bn Yahoo deal.

Ifølge Sunday Times legges det nå en vanskelig kabal for å løse lederproblemet i Yahoo etter den varslede avgangen til gründer og toppsjef Jerry Yang.

En mulig løsning på denne kabalen, skriver avisa, er at Microsoft overtar søkevirksomheten til Yahoo, samtidig med at tidligere styreformann og toppsjef i AOL, Jonathan Miller, og tidligere president i Fox Interactive Media, Ross Levinsohn, overtar de øverste lederstillingene i Yahoo. Avisa understreker at samtalene pågår, at det ikke er snakk om at Microsoft skal overta hele Yahoo, og at det er ingen garanti for at den skisserte løsningen vil realiseres.

Den skisserte løsningen krever nemlig at Miller og Levinsohn skaffer seg kontroll over 30 prosent av aksjene i Yahoo. Dette skal gjøres ved at Microsoft låner dem 5 milliarder dollar, og at de skaffer et tilsvarende beløp fra andre investorer. Når de har brukt makten denne aksjeposten gir dem til å skaffe seg tre plasser i Yahoos styre, og stille seg selv i spissen for den daglige driften, skal Microsoft innvilges en tiårig driftsavtale til å drive søkevirksomheten og samtidig gis en toårig opsjon på å kjøpe søkevirksomheten for 20 milliarder dollar. Resten av Yahoo – e-post, meldingstjenester, innhold – skal så drives av Miller og Levinsohn. Driftsavtalen med Microsoft skal sikre Yahoo opptil 2 milliarder dollar mer i årlige inntekter enn selskapet har i dag.

Det oppgis ingen kilder i saken. 20 milliarder dollar for søkevirksomheten til Yahoo er langt mer enn dagens markedspris på hele selskapet: Kursen er nå nede i rundt 9 dollar, tilsvarende en markedsverdi på 16 milliarder dollar.

Situasjonen i Yahoo ble ytterligere komplisert i forrige uke da det ble klart at investor Carl Icahn har kjøpt flere aksjer i Yahoo og sitter nå med en andel på 5,5 prosent. Icahn er for å selge hele Yahoo til Microsoft, og har tidligere advart mot bare å selge søkevirksomheten. Han skal ha skiftet standpunkt etter at Google trakk seg fra annonseavtalen med Yahoo, som var Icahns alternativ til en søkeavtale med Microsoft.

Meldingen i Sunday Times fikk fart i bransjeblogger Kara Swisher i Wall Street Journal -tjenesten AllThingsDigital. Hun kontaktet Ross Levinsohn og ba om en forklaring. Han svarte kort: Dette er «ren diktning»: “Total Fiction”: There Is No $20 Billion Microsoft Deal to Buy Yahoo Search (Not Yet, at Least!).

Swisher skriver at hun også har hentet synspunkter fra «topp kilder» innen Yahoo og Microsoft.

– Alle avviser at noe slikt skulle være i gjære, og avsanner at det i det hele tatt skal ha vært samtaler mellom partene i det siste, skriver hun.

Hun peker på at en eller annen form for søkeavtale mellom Yahoo og Microsoft betraktes som sannsynlig, før eller siden. Samtidig har det jevnlig dukket opp rykter om at en avtale mellom Yahoo og Microsoft er nært forestående, for så å bli kategorisk avsannet av Microsoft kort tid etterpå. For flere måneder siden gikk et rykte som lå ganske nær opp til det The Times beskrev i helgen, skriver hun.

    Les også:

Til toppen