Frie Internett-adresser utsatt

De meget strenge norske regler for registrering av Internett-adresser skulle fjernes i februar/mars. Men du må fortsatt vente, i hvert fall til sommeren.

Norge har et av verdens strengeste regelverk for registrering av Internett-adresser. Ønsker du å opprette en .no-adresse, må du først registrere et selskap i Brønnøysund-registeret. Dette gir deg lov til å bruke firmaets navn som adresse.

Men etter tungt påtrykk fra Internett-bransjen og næringslivet generelt, lå det an til et nesten totalt frislipp - nå skulle du få lov til å registere opp til 15 adresser, utformet som du ville. Dermed vil for eksempel Freia få registere www.kvikklunsj.no og vi vil se adresser som www.bondevik-er-dum.no.
Les om Norids planer for ny navnepolitikk:
Norsk adresse-kappløp utsatt
Åpner for norske domenepirater
NORID endrer navnepolitikk, tillater mer enn ett domene pr organisasjon
NORID frykter norsk domenekaos
Hvem får "Internett.no"-adressen?
Norid, som forvalter de norske Internett-adressene hadde etter innspill fra IT- og Internett-bransjen utformet nye regler. Først skulle registreringen åpnes i januar.


- Vi har utsatt endringene av registreringsreglene til en gang i løpet av februar. Årsaken er at vi vil gjennomføre en ekstra høringsrunde for å sikre oss at NHO og en del offentlige instanser er enige, sa Norid-sjef Hilde Thunem til digi.no 16. desember i fjor.

Det knytter seg stor spenning til frisleppet, blant annet fordi Norid åpner for et historisk kappløp. Hvem klarer å kommer øverst i postbunken den morgenen de åpner for registrering av generelle Internett-navn? Første brev Norid åpner kan stikke av med alle de mest generelle navnene som data.no, pc.no og ehandel.no.

Dette er adresser som er enkle å husk og kan derfor være like verdifulle som et stort butikklokale på Karl Johans Gate. Wap-selskapet Wapfactory betalte nylig trolig et millionbeløp for adressen wap.no.

Men nå er frisleppet utsatt i mange måneder. For det Norid trodde bare skulle bli en formalitetsbehandling hos Post- og teletilsynet, viser seg å ta tid.

- Vi er for en liberalisering og er stort sett enig med Norids forslag til ny adresse-politikk. Årsaken til at det vil ta tid før vi kan åpne opp er at vi må utarbeide et lovverk rundt klagerett, innsyn og ansvarsforhold mellom Post- og teletilsynet og Norid, forklarer Randi Punsvik, seksjonsjef for markedstilsynet i Post- og teletilsynet.

"Tidligst til sommeren, kanskje tidlig til høsten" er Punsviks svar når digi.no presser henne om tidspunktet for frilseppet.

Thunem var ikke tilgjengelig for kommentar da digi.no ringte i går og i dag.

Les mer om: