JUSS OG SAMFUNN

Frigjør offentlige rådata

IT-minister Rigmor Aasrud stiller krav om frislipp fra nyttår.

17. nov. 2010 - 08:46

Fornyingsminister Rigmor Aasrud har i likhet med sin forgjenger tatt til orde for en frigjøring av offentlige data. Hos myndighetene har det lenge vært mest prat, men nå tar statsråden et solid grep.

Gjennom et nytt pålegg stiller hun nå krav om at alle egnede rådata gjøres tilgjengelig i maskinlesbare formater.

I en pressemelding presiserer Aasrud at dette gjelder informasjon som har samfunnsmessig verdi, som kan viderebrukes, som ikke er taushetsbelagt og dessuten der kostnadene ved tilgjengeliggjøring antas å være beskjedne.

Med andre ord må du forsatt se lenge etter rådata fra Statens kartverk, for eksempel. Etaters bortfall av inntekter ved salg anses nemlig som en kostnad.

Verdt milliarder

Potensialet i det kommende frislippet er likevel enormt. Etter EUs beregninger kan verdiskapningen for Norge stipuleres til 1,9 milliarder kroner, ifølge Finansavisen.

Ifølge avisen tror Aasrud verdien her til lands kan være enda høyere, fordi Norge er mer utviklet på IT-området enn mange andre europeiske land.

Allerede finnes det flere gode eksempler på nyttig og innovativ gjenbruk av offentlige data i nettjenester, som viser alt fra værmelding, flytider til bussruter og hvor nærmeste idrettsanlegg befinner seg.

Ingen har oversikt over hvor mye offentlig rådata som finnes, eller hvilke spennende tjenester som kan skapes ved å sammenstille dem på nye måter. Her gjelder det for kreative sjeler å utnytte mulighetene.

Kravet fra Fornyingsdepartementet (FAD) inngår i alle tildelingsbrev som departementetene skal sende til sine direktorater og etater for 2011, for å beskrive hva de skal gjøre i kommende år.

Det er med andre ord ingen magisk bryter som skrus på allerede fra nyttår, men effekten vil merkes over tid.

- Mye av dette handler om bevisstgjøring. Generelt er oppmerksomheten blant virksomhetslederne rundt dette, og at man sitter på verdifulle data ganske lav, sier seniorrådgiver i FAD, Ann Kristin Lindaas til digi.no.

I tillegg pålegges etatene at man ved nyetablering eller oppgradering av datasystemer skal vurdere om rådata bør gjøres tilgjengelig i maskinlesbare formater. (Se mer om pålegget i punkt fem i FADs rundskriv om fellesføringer).

- Det viktigste nå er å få ut data slik at vi kan lære mer om hvordan data bør gjøres tilgjengelig og hva offentlige data kan brukes til, sier Rigmor Aasrud.

Bruksvilkår

Formater og bruksvilkår ved de frigitte rådataene skal være i henhold til statens Referansekatalog, samt FADs føringer på nettstedet data.norge.no, som på sikt skal inneholde et register over slike datasett.

Dataene skal tilbys under en fribrukslisens, som minner om Creative Commons med ulike klausuler. Lisensen er imidlertid ennå ikke ferdigstilt.

- I forhold til lisenser har vi på data.norge.no lagt ut et første utkast til hvordan dette kan være, sier seniorrådgiver Lindaas.

På nettstedet bes det om tilbakemeldinger på forslaget. De ønsker å gjøre lisensen så enkel i bruk som mulig, men samtidig med en balanse som sikrer tilstrekkelig fleksibilitet for dataeierne.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.