JUSS OG SAMFUNN

Frikjent for MP3-lenker

Den internasjonale musikkorganisasjonen IFPI led et alvorlig nederlag da en svensk 17-åring ble frikjent for beskyldningene om brudd på opphavsrettighetene på sine hjemmesider.

Herman Berg
17. sep. 1999 - 07:58

Hadde den svenske 17-åringen blitt dømt, kunne han risikert to års fengsel for opphavsrettighetsbrudd. Men Skovde tingsrett frikjente ham, skriver Aftonbladet.

- Det var aldri meningen å gjøre noe ulovlig, sier gutten til Aftonbladet.

- Det er jo heftig å kunne tilby bra service og tips på sine hjemmeside, sier gutten som mener han forstår platebransjens kvaler. Nå må han bruke sin kusines datamaskin inntil politiet leverer tilbake datautstyret de har beslaglagt.

IFPI hadde 53 svenske plateselskap i ryggen da de saksøkte for å presse frem en rettspraksis som skulle gjøre slutt på piratkopieringen via nettet. MP3 er et format for nedlasting som gir tilnærmet CD-gjengivelse på lyden. Men retten i Skovde fant at han ikke hadde kopiert musikk for ytterligere spredning, men kun vist til andre MP3-filer gjennom pekere.

Domstolen fant ut at han var medvirkende til brudd på opphavsrettsloven, men at medvirkning ikke var nevnt i tiltalen. IFPIs svenske advokat mener at retten verken har forstått jussen eller teknikken i dette tilfellet. Han vil ikke si noe om en eventuell anke i denne saken, bare at et titalls andre saker ligger i løypa.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra