Frikjent for Nordea-innbrudd

Svensk hacker får halvert fengselstraff.

Frikjent for Nordea-innbrudd
Bilde: http://promoteliberty.wordpress.com/

Den svenske hackeren, og Pirate Bay-medgründeren, Gottfrid Svartholm Warg ble i Näcka tingsrett dømt for å ha brutt seg inn i systemene til storbanken Nordea og IT-selskapet Logica.

Selv nektet Svartholm Warg for at han har stått bak datainnbruddene, og påfølgende bedragerier rettet mot Nordea, samt Logica. Han anket dommen, som i tingretten lød på to års fengsel.

Nå har den svenske hovretten, tilsvarende den norske lagmannsretten, opphevet tingrettens dom for det som gjelder innbrudd og bedrageri mot Nordea, men latt dommen som gjelder innbrudd hos Logica (som siden har byttet navn til CGI) stå.

Dommen blir dermed kuttet fra to til ett års fengsel, melder ComputerSweden.

Da ankesaken ble behandlet hadde forsvaret til Svartholm Warg fått den kjente hackeren Jacob Appelbaum til å vitne. Han slaktet politiets etterforskning. Warg har nemlig hele tiden erkjent at det har skjedd datainnbrudd, og at hans PC har blitt benyttet for dette. Men da uten at han kjente til det. Maskinen skal ha blitt fjernstyrt, noe påtalemakten ikke har trodd på.

Les digi.no intervju med Appelbaum om saken her: – Warg er politisk fange

– I dommen legges det stor vekt på ekspertvitnet Jacob Appelbaum, som var nytt vitne i Hovrätten. Applebaum viste for Hovrätten at brannveggen på Svartholm Wargs datamaskin var konfigurert på en måte som gjorde at den kunne fjernstyres med en Python-basert server, skriver Computersweden i sitt referat. Retten mente også at politiets ikke grundig nok har etterforsket dette.

Når det gjelder innbruddet hos Logica så mener imidlertid retten at bevisene er tilstrekkelige for en fellende dom. Her vises blant annet til chatte-samtaler Svartholm Warg har hatt med andre hvor innbruddet ble diskutert.

Saken kan imidlertid ankes til Sveriges høyesterett. Om dette skjer er ikke avklart.

    Les også:

Les mer om: