Frilansere får jobb via lynmeldinger

Kreative sjeler har funnet ut at lynmeldinger er raskeste måte å skaffe folk som er ledige.

Kreative sjeler har funnet ut at lynmeldinger er raskeste måte å skaffe folk som er ledige.

Hvordan får du tak i den frilanseren du trenger øyeblikkelig. Svaret kan være lynmeldinger, melder Wired.

Det er ingen tilfeldighet at denne kreative bruken av teknologi har slått rot i Hollywood. De fleste i filmbransjen er frilansere, og nettverksbygging er svært viktig for folk som vil opp og frem. Nettverksbygging er raffinert til en blanding av kunst og krig, som Wired påpeker.

Lynmeldinger med sine "buddy"-lister passer som hånd i hanske med slike nettverk. Det finnes mange slike nettverk, som AIM, MSN Messenger, Yahoo Messenger og Apples iChat. Å være på de rette gjestelistene på utesteder har alltid vært viktig. Nå kan det blir vel så viktig å være på riktig buddy-liste for å få jobber.

Det nye nå er nemlig at frilansere har begynt å bruke navn og statusmelding i IM-systemene til å melde fra til nettverket sitt at de nå eller snart er ledige for nye oppdrag.

Produsenter, regissører, skuespillere og andre spesialister har tradisjonelt måttet bruke agenter for å finne veien fra jobb til jobb. Men ved å melde seg tilgjengelig på lynmeldingsnettverket kan jobbene komme direkte og dialogen kan starte med en gang.

Produsenter som er ute etter folk kan slippe å kaste bort tid på å kontakte folk som ikke er ledige.

– Vanligvis må man ringe folk for å finne ut om de jobber, men de er nesten garantert tilgjengelige for deg hvis de på iChat sier at det «trenger arbeid», sier Dina Piscatelli, en produksjonsleder for dokumentarprodusenten Errol Morris, til Wired.

En gang i en ikke altfor fjern fremtid kan dette kanskje være noe for Aetat?

– Nitti prosent av jobbene mine kommer via en lynmelding, sier Simon Foster, en 32 år gammel frilanser som driver med produksjonskoordinering, til Wired. Han sier jobbene gjerne kommer inn når han melder fra at han snart er ferdig med forrige oppdrag.

I følge Wired er dette ett av få nettverk der det er et Apple-basert lynmeldingsnettverk som er størst og viktigst. iChat AV skal ha fått økt tilslutning, for Hollywood er Apple-territorium. Her i Norge er det MSN Messenger som gjelder.

Som det meste annet i Hollywoods "mingleverden" vil trolig dette utvikle seg til et ganske komplisert spill. Det gjelder å ikke virke desperat, så det er trolig lurt å melde seg utilgjengelig innimellom fremfor å vise at man er ledig og lite ettertraktet i ukevis.

Til toppen